Hlavní obsah

Revoluční rozsudek: za úraz na školním výletě 15 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JINDŘICHŮV HRADEC

Odškodné 15 miliónů korun musí zaplatit škola v Cizkrajově na Jindřichohradecku chlapci, který po úrazu na školním výletě zůstal postižený. Rozhodl o tom v pátek Okresní soud v Jindřichově Hradci. Právu to potvrdila soudkyně Jana Pošvářová s tím, že rozsudek není zatím pravomocný, protože zástupce školy u soudu nebyl a nemohl se tak k rozsudku vyjádřit.

Článek

Školu zažalovali rodiče chlapce. Pedagogům uložil podmíněný trest už v roce 2003 Okresní soud v Třebíči.

Chlapec se během školního výletu koupal v Jemnici na Vysočině. Pod vodou zůstal asi deset minut. Tehdy osmiletý Filip Němec utrpěl těžkou újmu na zdraví. Tu podle soudu zavinil nedostatečný pedagogický dohled a nedodržení bezpečnostních předpisů. Od té doby je chlapec těžce postižený a odkázaný na cizí pomoc.

Jihočeská obec Cizkrajov, která je zřizovatelem školy, podle rozsudku krajského soudu zaplatila již v minulém roce rodině milión korun. Obec se kvůli tomu ocitla v tíživé finanční situaci, jihočeští zastupitelé proto rozhodli o mimořádné finanční výpomoci a obci přispěli 500 000 korunami.

Rodina chce peníze využít na léčbu

Soud při svém rozhodování vycházel ze znaleckého posudku, který zhodnotil újmu na zdraví. "Před úrazem se jednalo o osmiletého chlapce, který byl zdravý, navštěvoval základní školu, vykonával všechny činnosti obvyklé dětem tohoto věku a měl neomezené možnosti pro své další uplatnění. Po úrazu v podstatě můžeme říci jediný kladný závěr, že to přežil, ovšem kvalita toho života je naprosto absurdní," řekla Právu soudkyně jindřichohradecké okresního soudu Jana Pošvářová.

"Nyní nemůže vykonávat prakticky vůbec nic. Jen těžko si můžeme představit horší zdravotní následky. Za této situace je šestinásobek základní sazby pro odškodnění vyplývajícího ze znaleckého posudku naprosto oprávněný," dodala Pošvářová.

Rodina chce peníze využít na léčbu chlapce. "Lékaři nám nedávají naděje, ale my jsme se rozhodli vycestovat za hranice na transplantaci kmenových buněk. Pokud se vše dobře podaří, tak by se to mělo uskutečnit letos na jaře," řekla novinářům chlapcova matka Martina Němcová.

Experimentální léčba si vyžádá více než 1,5 miliónu, na měsíční péči o Filipa dá rodina přes 35 000 korun.

Miliónová odškodnění
2006 - prostějovská nemocnice má zaplatit 16 miliónů korun manželům, jejichž syn je těžce postižený. Před pěti lety se čerstvě narozenému dítěti na čas zastavilo srdce a chlapec přestal dýchat. Utrpěl tak nevratné poškození mozku. Nemocnice se proti rozhodnutí soudu odvolala.
Květen 2004 - Obvodní soud v Praze 8 rozhodl, že pražská nemocnice na Bulovce by měla zaplatit deset miliónů korun jako odškodné rodině sedmiletého chlapce, který má kvůli pochybení lékařů trvale poškozený mozek. Chlapec šel do nemocnice na běžnou břišní operaci, kvůli údajnému pochybení lékařů při odpojování od dýchacího přístroje utrpěl poškození mozku. Po odvolání Městský soud v Praze rozsudek zrušil a případ vrátil obvodnímu soudu.
2004 - 2,5 miliónu korun přiřkl Okresní soud v Jihlavě jako náhradu škody na zdraví čtyřleté holčičky z Dobroutova na Jihlavsku. V září 2000 začal hořet inkubátor, v němž byla tehdy čtyřdenní holčička, která utrpěla popáleniny zhruba na třetině těla. Nemocnice se proti rozsudku odvolala.
2001 - 2,5 miliónu korun vysoudila v roce 2001 rodina chlapce, který se ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze jako novorozenec nakazil hepatitidou C.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám