Hlavní obsah

Řekyni na pikniku brutálně znásilnil polský pár

Právo, Patrik Biskup

Měl to být piknik v přírodě se spoustou legrace. Alespoň tak to sliboval 23leté A. B. z Řecka polský pár, se kterým pracovala v plzeňské firmě. Místo radovánek ale dvojice mladou ženu v lese za městem lynčovala a nakonec brutálně znásilnila. Kdyby se jí nepodařilo utéci, možná skončila zakopaná v zemi, jak to od útočníků opakovaně slyšela.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Robert Hanasz u soudu

Článek

Za znásilnění, vydírání, nebezpečné vyhrožování a omezování osobní svobody už sice plzeňský okresní soud loni poslal Roberta Hanasze (36) a Malgorzatu Rakovou (20) do vězení na pět let, respektive na 4,5 roku, jenže nový znalecký posudek o závažné duševní poruše poškozené z prožitého traumatu dal případu jiný rozměr a oběma násilníkům nyní hrozí dvojnásobný trest.

„Je třeba právně posoudit následek stíhaného jednání jako těžkou újmu na zdraví, tedy jako zvlášť závažný zločin,“ stojí v rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který s ohledem na přísnější právní kvalifikaci přikázal, aby obžalobu projednal Krajský soud v Plzni.

Když mi jezdili nožem po krku, tak jsem si myslela, že umřu
oběť

Vše se odehrálo předloni v dubnu. Řekyně s dvojicí nejprve popíjela vodku v bytě. Pak souhlasila, že s nimi pojede ven, kde si udělají večerní piknik.

Zpočátku vše vypadalo idylicky, posbírali dřevo a zapálili si táborák. Po chvíli se situace změnila v hororovou scénu. „Nejprve ženu povalili na zem a začali mlátit do obličeje. Pak jí svázali ruce za záda gumovým lanem a vyhrožovali, že ji zabijí a zakopou dva metry pod zem,“ řekla státní zástupkyně.

Omdlela strachy

„Čepelí nože jí pak přejížděli po krku, až žena strachy omdlela. Když se probrala, muž ji donutil k pohlavnímu styku. Spoluobžalovaná je sledovala, masturbovala při tom a vše natáčela na mobilní telefon. Pak si pachatelé role vyměnili, kdy poškozená musela před zraky muže orálně uspokojovat jeho partnerku,“ píše se v obžalobě.

Po asi dvou hodinách dvojice násilníků svázanou oběť naložila do auta a z lesa odjeli. Během jízdy se vězeňkyni podařilo jednu ruku nenápadně uvolnit. Když vozidlo zastavilo na světelné křižovatce ve městě, otevřela dveře a utekla.

„Všimli jsme si mladý holky, jak běží po silnici a křičí o pomoc. Když k nám doběhla, brečela a byla evidentně v šoku. Ruce měla špinavé od hlíny, držela nějaký provaz a pořád si mnula zápěstí, jako by jí někdo svázal ruce. Lámanou češtinou nám říkala, že právě utekla z auta dvěma Polákům, které zná z práce a kteří ji znásilnili. Zavolali jsme na tísňovou linku,“ vypověděla svědkyně.

V životě by mě nenapadlo, že můžu něco takového spáchat. Chci se poškozené omluvit
Robert Hanasz, odsouzený

Poškozená u soudu řekla, že už se loučila se životem. „Ve chvíli, kdy mi jezdili nožem po krku, jsem si myslela, že umřu. Strachy jsem se sesypala. Pak si vzpomínám, že jsem klečela s rukama svázanýma za zády a kalhotami staženými ke kolenům,“ popsala poškozená hrůzné okamžiky.

Podle znalkyně prožité trauma ženě velmi citelně zasáhlo do života. „Šest měsíců nebyla schopna normálně fungovat. Projevila se u ní posttraumatická stresová porucha, kdy takový člověk žije v neustálém strachu a hrůze z lidí a není schopen prožívat pocit štěstí,“ napsala psychiatrička do posudku.

Pak z Česka uprchli

Hanasz u soudu svého jednání litoval. „V životě by mě nenapadlo, že můžu něco takového spáchat. Chci se poškozené omluvit,“ prohlásil cizinec, který byl už minulosti za násilné delikty ve své vlasti odsouzen.

Také jeho spolupachatelka vyjádřila před soudem lítost. „Vše začal Hanasz, já se ho bála, a tak jsem se k násilí přidala. Chtěl po mně, abych tu ženu postrašila nožem. Byla jsem ovlivněná alkoholem. Nechtěla jsem jí ublížit, omlouvám se,“ kála se Malgorzata Raková.

Dvojice pak uprchla mimo ČR. Zadrženi byli později, kdy na ně vydal soud mezinárodní zatykač. První byl dopaden Hanasz v Nizozemsku, Raková později v Německu. Zatímco u Rakové původní rozsudek ještě nenabyl právní moci, v případě Hanasze plzeňský okresní soud ve čtvrtek svůj dřívější již pravomocný rozsudek zrušil a povolil obnovu řízení právě s ohledem na nový znalecký posudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám