Hlavní obsah

Rekonstrukce těšínské nehody prokázala, že Bulawa nesvítil

– ČESKÝ TĚŠÍN
Novinky, Radim Kijonka, Právo

Český Těšín byl ještě ponořen do hluboké tmy, když policisté uzavřeli hlavní tah městem u vlakového nádraží směrem na Třinec. Nikdo z obyvatel přitom netušil, že jde o noční rekonstrukci autonehody, při které zemřeli tři policisté. Díky ní policie získala důležité důkazy.

Foto: archiv ZUŠ Jeseník
Článek

Policie sehnala a přivezla na místo tragédie mercedes zapůjčený z autosalónu německé značky, úplně stejný typ, který 4. října narazil do policejního felicie.

Automobil za více než dva milióny korun se asi desetkrát rozjel po dlouhé rovné silnici kolem nádraží vysokou rychlostí směrem k postavené policejní felicii. Několikrát s rožnutými světly, několikrát bez zapnutých reflektorů.

Všem přítomným naskočila husí kůže, když mercedes prosvištěl kolem policejního auta. Tentokrát do něj nenarazil. Za volantem neseděl Bulawa, policisté ho na místo činu z pražské vazby nepřivezli.

Jel bez zapnutých reflektorů

Vzpomínky na tragédii všem oživovaly nedaleko hořící svíčky u pietního místa s křížem a jmény všech mrtvých policistů. Promrzlí svědci při rekonstrukci pozorovali mercedes a policistům dali jasný důkaz.

"Potvrdili, že jel bez zapnutých reflektorů," uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Podle ní je navíc jasné, že se řítil velmi vysokou rychlostí a do policistů narazil v protisměru své jízdy.

"Další podrobnosti vzhledem k vyšetřování nemohu prozradit," dodala stručně.

Policie má zřejmě dva svědky

Podle informací Práva mají policisté jako svědky dva zaměstnance Českých drah, kteří se v noci pohybovali na nedalekém vlakovém nádraží.

Železničář, který seděl v budce a kouřil, vyšetřovatelům popsal, že viděl mercedes projet bez zapnutých světel. Když poté slyšel velkou ránu, tak jí nevěnoval pozornost. Myslel si, že se při posunování a připojování srazily dva vagóny.

U některých typů luxusních mercedesů se po rozjetí zapínají světla automaticky. "U typu, který měl Bulawa, to tak nebylo," vyvrátila nejasnost policejní mluvčí.

Bulawa, chvíli předtím než do policistů vrazil, tankoval pohonné hmoty na nedaleké benzínové pumpě a když vyjížděl, tak si patrně zapomněl reflektory zapnout. V místě nehody je sice pouliční osvětlení, ale velmi špatné kvality.

Policisté se snažili havárii co nejvíce přiblížit podmínkám, které byly osudného dne. S jejím opakováním začali ve 2.30. Bulawa narazil do policejního auta asi o hodinu později.

Druhá svědkyně - žena, popsala, že byla otočena zády a slyšela projet dvě auta. Za nimi chvíli na to projelo další auto. Po ráně se otočila a viděla, jak policejní auto hoří.

Bulawa podle svědka patří k podsvětí

Mozaika průběhu nehody se vyšetřovatelům pomalu skládá dohromady. Zdeněk Bulawa s dvěma promilemi alkoholu v krvi ve velmi vysoké rychlosti a bez světel narazil do policejního vozu, který se otáčel na silnici.

"Při té rychlosti a navíc neosvětlený stříbrný mercedes neměli šanci vidět," poznamenal člověk obeznámený s vyšetřováním nehody. Po nehodě stály vozy rozmístěny tak, že vůbec podle toho nebylo jasné, kdo jakým směrem jel. Policejní felicie údajně po nárazu letěla asi třicet metrů vzduchem než narazila do stromu. Posádka neměla šanci přežít.

Jeden českotěšínský podnikatel tvrdí, že se u nehody objevila řada svědků. "Když však viděli z auta vystupovat Bulawu spolu s Romem, tak raději odjeli pryč," podotkl. Bulawa podle něj patří k českotěšínskému podsvětí, když milióny získal díky pančování alkoholu. Policii tak patrně zůstali pouze dva svědci.

Reklama

Související články

Zabiják z mercedesu je ve vazbě v Praze

Opilý řidič Zdeněk Bulawa, který zabil se svým mercedesem ve stopadesátikilometrové rychlosti a dvěma promilemi v krvi v Českém Těšíně tříčlennou policejní...

Výběr článků

Načítám