Hlavní obsah

Recidivistu poslal soud do vězení už podevatenácté

Právo, Zdeněk Seiner
PARDUBICE

Vladimír Kopecký v srpnu oslaví své 55. narozeniny ve vězení. Není to pro něj nic nového, za mřížemi strávil narozeniny, pokud zpravodaj Práva z dostupných podkladů vše správně sečetl, už 24krát. Přitom se Kopecký nedopustil vraždy ani žádného jiného závažného trestného činu.

Článek

Ale odseděl si už osmnáct trestů za vykrádání chat, v úterý dostal u pardubického okresního soudu trest devatenáctý, tentokráte ho soudci poslali do vězení na 30 měsíců. Přestože se statistiky nevedou, pardubičtí soudci připouštějí, že to bude zřejmě v jejich působnosti rekord. "Většinu života prožil ve vězeních, na svobodě si nikdy moc nepobyl," přikývl Právu mluvčí pardubického okresního soudu Jan Šlossar.

Kopecký i tentokrát dopředu věděl, že bude uznán vinným z krádeží, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci. Vše přiznal a zajímala jej jen výška trestu. Na svobodu byl propuštěn 24. srpna loňského roku po 20 měsících vězení a do zadržení 15. září stačil vykrást dalších 17 chat v okolí Pardubic.

"Rozpletl jsem plot, ohnul okenici a vytáhnul šroub. Rozbil jsem okno a byl jsem tam," popsal svou jednoduchou metodu Kopecký. Vyzkoušel ji za svůj život už možná třistakrát. Vždy nechal bohorovně na místě činu kromě neuvěřitelného nepořádku i řadu stop včetně otisků prstů. "Nikdy nezapíral, dokonce nám seznam vykradených chatek doplňoval," řekl Právu policista, který nejednou případ Kopecký řešil.

Kradl jídlo a oblečení

"Už mě tenhle člověk vykradl prokazatelně čtyřikrát, možná pětkrát. Kéž bych byl tady u soudu naposledy," mávl rukou poškozený František Kareš, ale sám tomu moc nevěřil. "Náhradu škody nežádám, to je zbytečné a marné. Chtěl bych vrátit jenom brýle. Možná je má u sebe," obrátil se o pomoc k soudu Kareš. Kopecký ale pohoršeně odmítl, že by bral někomu brýle, prý mu stačí vlastní.

Vždy kradl především jídlo, pití a drobné věci, které mohl použít - ponožky, trenýrky. Výjimečně starý tranzistorák nebo hrnec s pokličkou. Na seznamu odcizených věcí policisté poctivě zapsali i načatý pytlík želatinových medvídků a granule pro psy. Vyhládlý Kopecký si z nich hned na místě činu vařil guláš. "Chtěl jsem jenom přežít. Když mě 24. srpna vloni propustili z basy, neměl jsem ani korunu. Ve vězení práce není. Až 31. srpna mi sociální pracovnice dala 457 korun a s nimi jsem měl vydržet měsíc," vysvětloval postrach chatařů na Pardubicku. Už poslední srpnový den se proto vloupal do první chaty.

"Soud si nedělá žádné iluze o možné nápravě obžalovaného. Jde především o ochranu společnosti před tímto pachatelem," řekla po vynesení úterního rozsudku soudkyně Anna Sobotková. Stejně jako státní zástupkyně připustila, že situace Kopeckého je těžko řešitelná, ale dostal se do ní sám, dobrovolně a měl několik příležitostí začít žít řádný život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám