Hlavní obsah

Recidivista z Orlové se vloupal do 111 rodinných domů

– Karviná

Do 111 rodinných domů se loni podle policie vloupal už jedenáctkrát soudně trestaný muž. Čtyřicetiletý recidivista, který majitelům zejména na Moravě a ve Slezsku způsobil škodu za pět miliónů korun, je ve vazbě. Uvedl to ve středu karvinský kriminalista Adam Rzymanek.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V roce 2013 policie v celém Moravskoslezském kraji zaznamenala výrazný nárůst vloupání do rodinných domů," řekl policista. Mnoho případů podle něj spojoval stejný způsob provedení.

Zloděj ostrým kovovým předmětem vytloukal ve skleněných výplních dveří a oken otvory. Těmi pak prostrčil ruku a otevřel si. V domě se vždy pohyboval jen několik minut. Rychle prohledal jednu či dvě místnosti. Kradl peníze a drobné předměty vyšší hodnoty. Odnášel si například šperky či drobnou elektroniku. Několik případů se stalo i na Karvinsku. Tamní policisté si vytipovali možného pachatele, kterého následně zadrželi a obvinili.

Vyšetřovatele nepřelstil

„Podezřelý se nejprve přiznal ke dvěma desítkám vloupání. Myslel, že se s tím spokojíme, že se tak vyhne i vazbě," dodal Rzymanek. Kriminalisté pak ale při dalším sedmiměsíčním vyšetřování odhalili velkou sérii vloupání. Muž podle nich kradl i v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji.

„Celkem jsme ho obvinili ze 111 skutků s celkovou škodou okolo pěti miliónů korun," řekl. Vzhledem ke své bohaté kriminální minulosti muž podle Rzymanka velmi dobře znal postupy policie. Na místě činu se choval tak, aby zanechal co nejméně stop. Měnil oblečení i obuv. Pohyboval se na velkém území, aby jednotliví vyšetřovatelé nezískali dojem, že jde o jednoho pachatele.

„Škoda obrovská, zisk minimální”

Ukradené předměty končily v zastavárnách. Zlato roztavil a pokoutně prodával za zlomek ceny. „Škoda byla obrovská, zisk z toho měl minimální. Peníze pak utrácel za živobytí či nákup drog," zakončil Rzymanek.

Reklama

Výběr článků

Načítám