Hlavní obsah

Recidivista stanul před soudem za vraždu mladé stopařky

Novinky, Jiří Falout
TÁBOR

Tváří v tvář stanuli v pondělí před Krajským soudem v Táboře otec brutálně zavražděné šestnáctileté Jany Štěpánkové ze Strakonic a pětadvacetiletý Pavel Záruba z Protivína, který je z tohoto trestného činu obviněn. Oba muži se setkali vůbec poprvé v životě.

Foto: HZS Praha - Jan Kostík

Dopravní nehoda, při níž zemřel řidič tramvaje.

Článek

Pohledná Jana Štěpánková, která navštěvovala Obchodní akademii v Písku, stopovala 16. května 2002 v písecké Burgertově ulici. Chtěla domů do Strakonic. Nastoupila kolem 14. hodiny do osobního automobilu. K rodičům se však už nikdy nevrátila.

O zhruba měsíc později objevil její tělo ve značném stádium rozkladu houbař v opuštěném lesním vojenském prostoru u Vlksic na Prachaticku. Studentka měla probodnuté srdce. Policie konstatovala, že dívka byla brutálně zavražděna. Stopy vedou k recidivistovi Zárubovi.

Obžalovaný: oběť jsem nikdy neviděl

"Janu Štěpánkovou jsem v životě neviděl a ani jsem ji nikdy nevezl autem," hájil se dnes na začátku hlavního líčení Záruba poté, co si od státního zástupce Barnabáše Lišky vyslechl obžalobu. Ta ho viní z toho, že dívku zabil zřejmě kuchyňským nožem delším než dvacet centimetrů a mrtvolu ukryl ve výkopu u Vlksic.

"Není to pravda," dodal Záruba, kterého přivezla k táborskému soudu eskorta z věznice Plzeň - Bory, kde si odpykává trest za znásilnění jiné dívky.

Usvědčuje ho mobilní telefon

Jedním z hlavních důkazů, svědčících ve prospěch obžaloby, je mobilní telefon zavražděné dívky. Obžalovaný ho po 16. květnu prodal třetí osobě za čtyři sta korun. Před soudem ale znovu tvrdil, že mobil získal od své matky, která jej našla osudného dne v jednom píseckém bufetu.

"Matka mě poprosila, abych ji odvezl do Písku. Chtěla si tam nakoupit. Předala mi ve městě mobil. Nevěděl jsem však komu patří," uvedl v soudní síni Záruba.

Pětadvacetiletý muž s dlouhými blonďatými vlasy se předsedovi táborského senátu Jiřímu Bernátovi přitom doznal, že vojenský prostor u Vlksic dobře znal. Jezdil sem pro telekomunikační dráty, které měl prodávat ve sběrnách. Tuto skutečnost u výslechu zatajil.

Pod otcovou peticí je přes 12 000 podpisů

"Jsem přesvědčený, že to udělal. Když ho vidím, cítím se strašně. Zemřela mi sestra, ale přijít o dceru...," neubránil se slzám otec zavražděné dívky Jan Štěpánek, který je rovněž iniciátorem petice za přísnější tresty pro vrahy. Pod ní se podepsalo už dvanáct a půl tisíce lidí a její text zaslal otec prezidentu republiky Václavu Klausovi, ministru spravedlnosti Pavlu Rychetskému a obou komorám Parlamentu ČR.

"Jde nám o to, aby vrah už nikdy neměl možnost tak strašlivý čin zopakovat. Nechceme, aby další dívky skončily jako naše dcera. S rozbitou lebkou, probodnutým srdcem a zlámaným vazem, ukrytá pod plechem. Tomu může zabránit jen výjimečný trest - doživotí," objasnil Štěpánek. [celá zpráva]

Naopak o nevině svého syna je přesvědčená Zárubova matka Dagmar. "Soudí tu nevinného člověka a vrah chodí dál po světě," prohlásila Zárubová.

Verdikt nad Zárubou, kterému hrozí až 15 let vězení, by měl soud vyřknout 9. května.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám