Hlavní obsah

Rathovi obhájci napadli nestrannost hlavní vyšetřovatelky, neúspěšně

Právo, Radim Vaculík

Obhájci stíhaného Davida Ratha se v minulých týdnech snažili zbavit hlavní vyšetřovatelky celého případu údajné korupce a zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji. Už necelý měsíc po květnovém zatčení Ratha podali žádost, aby se sama vyloučila z případu. Podle všeho neúspěšně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rathovi obhájci Adam Černý (vlevo) a Roman Jelínek

Článek

Odůvodnili to tím, že by mohla být zásadní svědkyní u soudu, která může podle nich popsat, jak policie získala důkazy, i potvrdit hodnověrnost lidí, kteří se na prověřování případu podíleli. To, že policisté svědčí u soudu, je přitom běžnou praxí.

Jejich návrh nejprve zamítla sama vyšetřovatelka protikorupční policie. Námitku označila za nedůvodnou.

Vyšetřovatelce asi případ zůstane

„Možnost výslechu policisty v postavení svědka nezakládá sama o sobě objektivní důvod pro jeho vyloučení v dané věci,“ napsala policistka advokátům.

Ve svém vyjádření, které má Právo k dispozici, dále například uvedla, že nikoho z obviněných osobně nezná a že se považuje za nestrannou.

Pak námitku posuzoval její nadřízený. Mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej ve středu výsledek odmítl sdělit s tím, že rozhodnutí bylo odesláno do datové schránky obhájce.

Advokát Adam Černý však reakci policie na stížnost podle svých slov stále nezná.

„Nevím, jak o tom rozhodli, nicméně se dá předpokládat, že to zamítli, protože vyšetřovatelka ten případ dál dělá,“ podotkl ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám