Hlavní obsah

Rath: Soud je zbytečný, o výsledku je jasno

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Čtrnáct dní po rozsudku nad devíti z jedenácti obžalovaných v případu korupce ve Středočeském kraji stanuli v úterý před Krajským soudem v Praze i zbylí dva obžalovaní - David Rath a Lucia Novanská. David Rath i oba obhájci ještě před začátkem líčení označili soud za podjatý. Rath navíc oznámil předsedovi soudu Robertu Pacovskému, že na něj podal žalobu za nezákonnou vazbu.

Je to fraška, řekl Rath před zasedáním souduVideo: Novinky

 
Článek

Na úvod si vzal slovo Rathův advokát Adam Černý, který podal námitku kvůli podjatosti soudu. Soud mimo jiné podle Černého porušil presumpci neviny, když v rozsudku nad manželi Kottovými a ostatními obžalovanými minimálně třikrát označil Ratha jako pachatele trestného činu. K němu se posléze přidal i obhájce Lucie Novanské i sám Rath.

„Od počátku tvrdím, že rozsudek je předem dán. Dokazování je formální a zbytečné, o rozsudku máte jasno. V podstatě to akorát musíme přežít,“ řekl směrem k Pacovskému Rath. „K čemu znalce, k čemu svědky, k čemu dokazování? Tak rozsudek zopakujte a můžeme jít domů,“ pokračoval Rath.

Podle bývalého hejtmana Pacovský v této kauze několikrát chyboval, a žádá proto výměnu senátu. Zmínil například svou nezákonnou vazbu nebo moment, kdy Pacovský umožnil médiím nahlédnout do spisu. Soudce uvedl, že o námitkách ohledně podjatosti rozhodne v neveřejném řízení.

„Pokud je má vina tak jasná, jak je přesvědčen pan státní zástupce a nejspíše i vy, tak o tom může rozhodnout jakýkoliv soud, nezatížený tolika chybnými rozhodnutími a osobní zainteresovaností,“ zakončil svou řeč Rath.

„Pan doktor Rath vyrábí programově a účelově kauzy, aby mohl pana předsedu Pacovského obvinit z podjatosti,“ komentoval Rathovu snahu o výměnu soudce žalobce Petr Jirát.

Rath žádá po soudci sto tisíc

Rath také Pacovskému oznámil, že na něj podal civilní žalobu za nezákonnou vazbu, ve které strávil šest měsíců. „Podle platného judikátu bych po České republice mohl chtít šest krát čtyři milióny,“ připomněl rok starý případ, kdy současná eurokomisařka Věra Jourová vysoudila skoro tři milióny korun za protiprávní vazbu.

„Myslím si, že je to chyba konkrétních lidí. Proč by občané měli platit za vaše rozhodnutí?“ zdůvodnil žalobu přímo na Pacovského Rath a uvedl, že po něm     žádá stotisícové odškodné.

Znalecké posudky na zakázky

Soud v úterý probíral listinné důkazy a předvolal některé znalce, kteří vypracovávali znalecké posudky na jednotlivé zakázky.

Například znalec Vítězslav Hálek, který byl požádán o stanovení hodnoty zisku firmy Pohl – jež vyhrála tendr na opravu hostivického gymnázia, a jejíž manažer Václav Kovanda dostal tříletý podmíněný trest – označil její zisk za obvyklý a ve stavebnictví spíše podprůměrný. Firma díky zakázce vydělala 300 tisíc, což představuje 1,25 procenta ceny. Podle Hálka se obvyklá marže, tedy zisk ze zakázky, pohybuje do šesti procent z ceny.

„Středočeský kraj se za mého vedení zásadně snažil všechny zakázky soutěžit tak, aby byly cenově obvyklé. Toto neplatí pro drtivou většinu veřejných zakázek v České republice,“ konstatoval Rath.

Hlavní líčení bude pokračovat celý týden, zejména výslechy soudních znalců.

Ratha a údajnou organizátorku zmanipulovaných tendrů Novanskou vyloučil počátkem roku soud k samostatnému líčení, aby téměř dva roky dlouhý proces urychlil. Počátkem dubna rozhodl o vině devíti obžalovaných. S největším trestem odešli manželé Kottovi, ve vězení by měli strávit sedm a půl roku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám