Hlavní obsah

Rath by se mohl dostat z vězení na kauci dva milióny korun

• Aktualizováno
Právo, rav

Okresní soud pro Prahu-východ v pátek opět po půl roce připustil, že by obviněný poslanec David Rath mohl být propuštěn na svobodu po složení kauce. Zatímco v srpnu chtěl soud 14 miliónů korun, tentokrát pouze dva.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu.

Článek

Právu to řekl mluvčí soudu Jiří Wažik. Upozornil však, že stejně jako poprvé proti tomu okamžitě podal stížnost státní zástupce.

Rath podle jednoho z jeho advokátů Adama Černého požádal o nové propuštění z vazby především kvůli vážnému zranění svého otce. Ten si údajně v únoru poranil páteř a je upoután na lůžko.

Soudu se Rath v pátek zúčastnil osobně, soud ho vyslýchal. Rozhodnutí advokáti přivítali jako dobré, rodina je schopna částku dva milióny sehnat. "Nyní musí zaplatit soudu a ten poté bude rozhodovat o případném propuštění," řekl Černý.

Pokud soud rozhodne, že bude Rath po složení částky propuštěn, na svobodu ještě nepůjde. Bude se čekat na rozhodnutí krajského soudu.

V létě Ratha nepustili

V létě se stížností žalobce uspěl, nadřízený středočeský krajský soud přípustnost kauce zamítl a Rath zůstal ve vazbě.

Rath si tenkrát stěžoval na neúměrnou výši kauce, státní zástupce na to, že byla vůbec nějaká stanovena. Že by měl politik zůstat ve vězení, vysvětloval především obavou o útěk a pokračování v trestné činnosti.

Politik je ve vazbě od loňského květnového zadržení, může tam strávit maximálně rok. Původně byl umístěn v litoměřické věznici, nyní je v Praze v Ruzyni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám