Hlavní obsah

Rath a spol. zůstávají ve vazbě, se stížností nejspíš neuspěli

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec David Rath a zřejmě i všech dalších sedm obviněných zůstává ve vazebních věznicích. Krajský soud v Ústí nad Labem ve středu rozhodl o jejich stížnostech proti vazbě, a ačkoliv odmítl sdělit výsledek, Právu se podařilo zjistit, že je nejspíš zamítl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslance a exhejtmana Davida Ratha odváží policejní auto z budovy protikorupční policie, kde na něj byla uvalena vazba.

Článek

"Zasedání soudu je neveřejné. Dokud jim výsledek nebude doručen, nemohu o něm informovat, aby se vše nedozvěděli z médií dřív, než jim to bude oficiálně sděleno," vysvětlila mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková.

Podle důvěryhodných zdrojů Práva však pracovníci vazební věznice v Litoměřicích, kde je držen Rath, ani věznice v Teplicích, kde tráví vazbu exposlanec Petr Kott a manažer společnosti Konstruktiva Branko Tomáš Mladý, žádný soudní příkaz k jejich propuštění neobdrželi.

Podle dobře informovaného zdroje Práva je krajně nepravděpodobné, že by byl z vazby propuštěn kdokoli z ostatních obviněných. "To by pro dotyčného soudce byla sebevražda," uvedl zdroj.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Kott patří k obviněným v korupční kauze spojené s poslancem Davidem Rathem. Policie ho přiváží do Dlažděné ulice.

Na rozhodnutí o vazbách přitom netrpělivě čekal i státní zástupce Petr Jirát, který bude mimo jiné posuzovat, zda se Rath během svého proslovu ve Sněmovně nepokoušel mezi řádky zapůsobit na případné svědky.

Do konce týdne by chtěl také rozhodnout o stížnostech obviněných proti jejich trestnímu stíhání. Někteří advokáti mu totiž podle jeho slov doposud nedodali odůvodnění svých stížností. Trpělivost s nimi hodlá mít do pátku.

"Těmto obhájcům již bylo zasláno upozornění, že pokud ve lhůtě do 15. 6. 2012 nebudou stížnosti odůvodněny, bude rozhodnuto o stížnostech i bez jejich odůvodnění, neboť déle již nelze otálet s tímto rozhodnutím," uvedl Jirát.

Odůvodnění státnímu zástupci nedodal například advokát Kotta a Kateřiny Pancové Tomáš Sokol. "Myslím, že ne," řekl Právu s tím, že pro obviněné není povinnost stížnost zdůvodňovat. Že žalobce o stížnostech rozhodne i bez jejich odůvodnění, Sokolovi nevadí. "To je zcela v pořádku," dodal advokát.

Reklama

Výběr článků

Načítám