Hlavní obsah

Rampula už nečelí žalobě za Mosteckou uhelnou, Pospíšil ji stáhl

Právo, Jakub Troníček

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) podle zjištění Práva stáhl kárnou žalobu na pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu, kterou na něj podal začátkem ledna kvůli údajným průtahům v kauze Mostecké uhelné společnosti. Překvapivý Pospíšilův krok však neznamená, že by ministr ve vleklém pozičním boji justičních špiček ustoupil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Jak Právu vysvětlila mluvčí justičního resortu Petra Hrubá, stále platí jeho tlak na Rampulův odchod z čela klíčového státního zastupitelství a právě s ním také stažení žaloby souvisí.

„Propásl lhůtu“

Pospíšil se totiž obrátil na Nejvyšší správní soud s kasační stížností proti rozhodnutí nižšího soudu, který shodil ze stolu jako nezákonné ministrovo loňské podzimní rozhodnutí o odvolání Rampuly.

Mezi důvody k sesazení nepohodlného žalobce v ní zahrnul právě i jeho údajnou liknavost, která měla mít za následek propásnutí lhůty pro přihlášení se ke švýcarskému trestnímu řízení s manažery Mostecké uhelné.  Tím si Česko zkomplikovalo možnou cestu k několika miliardám zablokovaných v zemi pod Alpami. Kárná žaloba je tak podle všeho už zbytečná.

„Nemohou běžet zároveň dvě řízení ve stejné věci, kasační stížnost byla vyhodnocena jako závažnější,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva Hrubá. Nejvyšší správní soud zatím o kasační stížnosti Pospíšila nerozhodl, čeká na vyjádření všech zúčastněných.

Rampula žalobu napadl

Sám Rampula stažení žaloby na svou osobu nechtěl příliš komentovat s tím, že je to pro něj novinka: „Takovou informaci jsem dosud neobdržel a jsem tím poněkud zaskočen.“

Pospíšilovo rozhodnutí každopádně přišlo jen krátce poté, co Rampula v oficiálním stanovisku pro správní soud žalobu napadl jako neplatnou.

Podle textu jeho námitky, které má Právo k dispozici, totiž ministr pro podání žaloby nedodržel zákonnou šestiměsíční lhůtu.

O průběhu vyřizování právní pomoci pro Švýcarsko byl totiž podle vyjádření pražského vrchního státního zástupce informován na vlastní žádost už v březnu loňského roku, ale nic proti postupu Rampulových podřízených tehdy nenamítal a kárnou žalobu podal až o necelých deset měsíců později.

Rampula kromě toho namítl, že pokud někdo způsobil v celé věci průtahy, tak to bylo ministerstvo spravedlnosti, které si klíčovou diplomatickou nótu (žádost Švýcarů o připojení Česka k trestnímu řízení s manažery z července 2010 – pozn. red.) „sušilo“ osm měsíců, než ji předalo příslušnému resortu financí.

Stáhl i žalobu na Grygárka

Mluvčí Hrubá doplnila, že ministr vzal zpět i kárnou žalobu na Rampulova náměstka Libora Grygárka a bývalou šéfku speciálního odboru pro boj s nejzávažnější hospodářskou kriminalitou na pražském vrchním státním zastupitelství Marcelu Kratochvílovou.

Jediným žalovaným tak kvůli údajným průtahům v komunikaci se švýcarskou stranou zůstává žalobce Ladislav Letko, který měl celou kauzu přímo na starosti.

Rampula se hrozbě kárného odsouzení nezbavil úplně, druhou žalobu na něj podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman začátkem března kvůli zveřejnění záběrů z kamerového systému, zachycujících tajnou policejní akcii v Grygárkově kanceláři těsně před Rampulovým návratem do čela úřadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám