Hlavní obsah

Rakouský vězeň pomáhal hledat překladiště drog

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Policejní vrtulník minulý týden nad Mladou Boleslaví a okolí hledal dům s vysokým komínem. Dům byl podle rakouského vězně Sengylu Felferniga, který s eskortou přijel české policii pomoci, překladištěm drog mezinárodního gangu, který česká, rakouská a italská policie loni rozbila v rámci operace Titánium. Pátrání nad Mladou Boleslaví ale nebylo úspěšné.

Foto: archiv ČD
Článek

Úspěch měli detektivové Národní protidrogové centrály (NPC) zaznamenat až minulý týden v Praze. Na hranici Nuslí a Pankráce v Praze 4 s pomocí vězně Felferniga albánského původu údajně nalezli garáž, kde byly drogy skladovány a rozváženy po celé Evropě. Šéf NPC Jiří Komorous se k pátrání odmítl vyjádřit.

"Nelze nic sdělit. Právo informovat veřejnost o všem, co souvisí s operací Titánium si vyhradila paní Věra Brázdová z plzeňského krajského státního zastupitelství, která vyšetřování dozoruje," vysvětlil Komorous důvody, pro které je povinen o operaci Titánium mlčet i po devíti měsících po provedení operace. Sdělení šéfa NPC žalobkyně Brázdová potvrdila. "Až do konce vyšetřování a předání obžaloby soudu nebudou podávány informace," řekla Brázdová.

Boss narkomafie je údajně Albánec

Mnohaměsíční mlčení policistů a žalobců je záhadné. Podle mluvčí policejního prezídia Blanky Kosinové se totiž Komorousovým detektivům podařil skvělý úder. Zadrželi absolutně nejvýše postavenou osobou narkomafie, která organizovala mezinárodní obchod s drogami na území Evropy.

"Zadrželi čtyři pachatele a objasnili nelegální obchodování s238,5kg heroinu a 19kg kokainu," řekla o operaci Titánium Kosinová. Ale ani ona dosud nesdělila jméno nevýše postaveného bosse narkomafie a jména dalších obviněných.

Podle informací Práva je zadržený boss narkomafie Albánec Faton Gashi. Je ve vyšetřovací vazbě v Plzni Na Borech a obhajuje jej plzeňský advokát Petr Vlach. "Mohu potvrdit jen to, že advokátem pana Gashiho je Petr Vlach," odpověděl na dotazy Práva pracovník Vlachovy plzeňské advokátní kanceláře. Dalšími obviněnými jsou Turek Turgut Imik obhajovaný advokáty Josefem Lžičařem a Helenou Rejholcovou, katolický Albánec z Chorvatska Pjeter Nikollaj a čeští občané Josef Jisl, Milena Smetanová a Pavel Korec.

"Smetanová a Korec jsou vyšetřováni na svobodě. Smetanová si vesele žije v Německu. Korec je záhadná postava. Prý je to svědek s utajenou identitou, který byl nakonec obviněn taky," řekl expert seznámený s případem. Expert potvrdil informace Práva, podle nichž je rakouský vězeň Felfernig kosovoalbánského původu.

Vyšetřování ještě neskončilo

"Pochází z města Prizren v srbském Kosovu. Původně se jmenoval Opolja. Německé příjmení si zvolil při sňatku s rakouskou občankou. V případu Titánium má být korunním svědkem a jediným svědkem proti Nikollajovi, který žije a podniká v Brně," vysvětlil expert. Obhájci, kteří byli dosažitelní telefonem se ke sdělením experta nevyjádřili. "Bez souhlasu našeho mandanta nemohu nic říci," odpověděla například Právu Rejholcová.

Nikdo neví, jak případ obviněných v operaci Titánium rozhodne soud. Žalobkyně Brázdová si je pouze jista tím, že vyšetřování skončí letos na konci listopadu, kdy hodlá soudu předat obžalobu. "Je to termín, kdy současně obviněným končí vyšetřovací vazba," upřesnila žalobkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám