Hlavní obsah

Půta se přiznal k dalším činům Berdychova gangu

Praha

Čtením obžaloby, výslechy a prováděním dalších důkazů začal v pondělí před pražským městským soudem proces s Tomášem Půtou, kterého žalobce viní z účasti na dalších dvou skutcích, za kterými stál takzvaný Berdychův gang. V obou případech jde o únosy a oloupení podnikatelů z roku 2000.

Článek

Půta se v pondělí k účasti na loupežích přiznal. V minulosti byl pravomocně odsouzen v souvislosti s činností Berdychova gangu na deset let, další roční trest vězení dostal za útok na posádku pražské záchranné služby.

Oběma případy, kvůli nimž nyní Půta stanul před soudem, se již trestní senáty zabývaly. K prvnímu přepadení dal Půta podle obžaloby tip. Někteří z gangu podnikatele unesli na konci října 2000 v Praze 4, když jej donutili nastoupit do auta a odvezli ho do rekreační chaty u Prahy. Tam ho drželi několik dnů s očima přelepenýma páskou, spoutanýma rukama a kuklou na hlavě.

Pod pohrůžkou násilí od něho vymohli klíče od jeho bytu a kanceláře, donutili ho vypsat šeky na 389.000 korun, z čehož se jim podařilo vybrat 300 000, ukradli mu dva automobily, nevyplněné šeky, kreditní karty, doklady a další věci. Podle soudů jej oloupili o věci v hodnotě přes 1,3 miliónu korun.

Vydlabali mříž u garáže

Druhý skutek se odehrál zhruba o měsíc později, začátkem prosince 2000. Půta s dalším mužem podle obžaloby vydlabali mříž u garáže podnikatelova domu v Praze 9, další dva muži díky tomu vnikli do garáže a počkali, až podnikatel přijde. Pak ho povalili na zem, spoutali, naložili do jeho automobilu a odvezli do jiné rekreační chaty, kde ho dva dny drželi a bili ho.

Jeden z členů gangu se snažil dostat z muže informace o jeho penězích tak, že ho mlátil gumovou palicí do prstů u nohou a rozdrtil mu je. Na hlídání podnikatele se podle obžaloby podílel i Půta. Nakonec skupina kolem Davida Berdycha připravila muže o 1,6 miliónu korun. Půta podle státního zástupce Radka Klvani spáchal trestné činy loupeže a zbavení osobní svobody.

"Souhlasím s tím, co tady řekl pan státní zástupce. Je to pravda, všechno. Já toho lituji," reagoval na obžalobu Půta. Následně uvedl, že už vypovídat nebude a požádal o konání hlavního líčení v jeho nepřítomnosti. Trestní senát chtěl v pondělí vyslechnout i Berdycha, ten však odmítl vypovídat. Předsedkyně senátu Hana Hrnčířová tak přečetla jeho výpověď z přípravného řízení, v níž Půtovu účast na obou skutcích potvrdil. O účasti Půty na prvním skutku hovořili v přípravném řízení i další dva členové gangu.

Verdikt v případu dnes nepadl. Hrnčířová novinářům řekla, že počká na výsledek odvolacího řízení v jiné Půtově věci. Advokát Jaroslav Ortman uvedl, že jde o kauzu, v níž dostal jeho klient nepravomocně další roční nepodmíněný trest vězení za ublížení na zdraví a výtržnictví kvůli potyčce v restauraci.

Půta již dříve dostal v souvislosti s činy lidí kolem Berdycha desetiletý trest za pět loupeží, jednu krádež a porušování domovní svobody. Vedle toho další roční trest vězení za brutální útok na posádku pražské záchranné služby z roku 2003. V současnosti čelí ještě obvinění z účasti na takzvané loupeži století, při níž bylo v září 2002 při přepadení auta bezpečnostní služby v Praze 6 uloupeno 154,2 milionu korun. Podezřelý byl například i z únosu a vraždy podnikatele, jehož tělo se dodnes nenašlo, státní zástupce však před časem stíhání zastavil pro nedostatek důkazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám