Hlavní obsah

Psí spolek vymáhá peníze za léčbu týrané fenky, faktury ale nesedí

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Plzeňský soud začal tento týden projednávat žalobu spolku Pes, nejvěrnější přítel, který se domáhá po Petru Papežovi desítek tisíc korun za náklady spojené s léčbou tříměsíčního štěněte. To 30letý muž týral a byl za to loni v prosinci odsouzen k podmíněnému trestu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právní zástupce žalobce Robert Plicka u soudu uvedl, že spolek se fenky Amy ujal v době, kdy byla ve velmi vážném zdravotním stavu. „Chceme po viníkovi zaplatit pouze náklady související s léčením Amy, která dodnes nese následky krutého zacházení,“ prohlásil.

Původně chtěl spolek po Papežovi ještě další peníze za psychickou újmu pečovatelek, které se o Amy staraly. Tuto část žaloby ale na začátku soudního jednání spolek stáhl.

Nejasnosti kolem faktur

Škoda, kterou spolek vyčíslil na 80 tisíc korun, není ale po­dle soudce Petra Strejce průkazná. „Z předložených faktur jasně nevyplývá, zda veterinární péče poskytnutá fence Amy souvisela s poraněním, které jí způsobil žalovaný. Není ani zřejmé, zda fakturované částky byly veterinářům uhrazeny,“ řekl.

V této souvislosti upozornil také na faktury za očkování, odčervení nebo za psí konzervy. „To je přece běžná péče, ne?“ otázal se soudce. Pozastavil se i nad fakturou za asistenčního psa a požadoval vysvětlení. „To nedokážu říci,“ reagovala na to předsedkyně spolku Simona Štěpánková. Během dokazování vyšlo také najevo, že jedna z faktur se vztahovala na úplně jiného psa.

Hrubé zacházení

V soudní síni dále zaznělo, že v rámci trestu uložil soud Papežovi, aby uhradil 18 tisíc korun právě na náklady spojené s nápravou zranění, které psovi způsobil. Šlo o opakované operace související se zlomeninami dvou kostí.

„Trestní soudce neměl k dispozici všechny náklady, které postupně narůstaly. Jednalo se například o rehabilitace po operacích nebo preparáty na posílení imunity. Ty jsme vyčíslili a dodali v rámci trestního řízení později. Zřejmě vinou státního zastupitelství se k soudci tento souhrn nedostal včas,“ prohlásil Plicka.

Upozornil na to, že nejde jen výhradně o náklady na léčbu, ale i za péči, kterou původní vlastník Amy zanedbával.

Podle rozsudku Papež se štěnětem křížence zacházel zvlášť hrubě, když ho bil, kopal do něj a házel s ním. „Nikdy neprojevil žádnou lítost a ani nezjišťoval aktuální stav pejska,“ dodal Plicka. Soudce Strejc jednání odročil. Spolku uložil, aby vyčíslené náklady spojil výhradně s léčbou zranění, které Amy způsobil předešlý vlastník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám