Hlavní obsah

Psí rodinku nechal tyran uvázanou v horku bez vody

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Jako o bezcitné zrůdě mluví lidé ve Skašově na Plzeňsku o člověku, který nechal u silnice poblíž obce uvázanou psí rodinku.V horku a bez vody se tam zvířata trápila zřejmě několik dní.

Článek

"Byla náhoda, že si jich vůbec někdo všiml. Přes vysokou trávu je tam ze silnice bylo špatně vidět. Fena německého ovčáka a pes rotvajler byli přivázáni každý u jednoho stromu a kolem se válelo šest asi měsíc starých štěňat," řekl v úterý Právu místostarosta Skašova Vladimír Tolar.

Zvířata chránil jen slabý stín ze dvou zakrslých jabloní, ke kterým byli dospělí psi uvázáni. Délka původně asi tři metry dlouhého vodítka se jim postupně zkracovala, jak se omotávalo kolem stromů, když chodili za stínem. "Nejhůře na tom byla fena, kterou štěňata úplně vysála. Taky se hned vrhla po vodě. Naráz vypila šest litrů vody," pokračoval místostarosta.

Psí společenství čeká karanténa

Zvířata skončila v psím útulku v Plzni na Valše. "Čeká je třítýdenní karanténa včetně nezbytného veterinárního ošetření, za což zaplatí obec 38 tisíc korun. Pokud se nenajde jejich majitel, zůstávají jako věc nalezená obci. Ta bude za jejich pobyt v útulku platit denně 130 korun za jednoho psa," doplnil Tolar. Obec podle něho už podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z týrání zvířat.

"Lidé tady ve vsi i v okolí tento příběh se psy sledují a velmi jej citově prožívají. Nemohou vůbec uvěřit, že by byl někdo něčeho takového schopen. Skoro bych vyloučil, že to udělal někdo z místních. Jsme malá obec, tady se všichni navzájem znají. Majitel těchto psů by tady jistě neunikl pozornosti," uzavřel Tolar.

Policisté po tyranovi pátrají

Ochránci zvířat jsou případem zděšeni. "Je to brutální čin, kterého je schopen zase jen člověk. Věřím, že policii se podaří najít viníka , neboť zákon na ochranu zvířat proti týrání je jeden z nejtvrdších a za jeho porušení mohou být uloženy vysoké tresty," reagoval vedoucí záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.

Policisté po viníkovi zatím bezvýsledně pátrají. "Nějaké poznatky už máme. Vše se nyní prověřuje," uvedla Pavla Soukupová z okresního policejního ředitelství Plzeň-jih.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám