Hlavní obsah

První den v roce umírá nejvíce lidí, letos to bylo 14

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Nejkrizovější den v roce mají lidé pravděpodobně již za sebou. Přestože to může 2. ledna znít neuvěřitelně, statistiky pražských záchranářů tomu odpovídají. Loni 1. 1. zemřelo v hlavním městě 21 lidí, nejvíce v celém roce. Letos bylo mrtvých čtrnáct.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Statistické údaje pražských záchranářů za loňský rok odhalily ty nejtragičtější dny a nejkrizovější hodiny. Zdaleka nejhorší se ukázal úplně první den v roce. To, že v roce 2012 nešlo o nešťastnou shodu okolností, bohužel ukázala i letošní čísla.

„Za tak vysokým počtem zemřelých, není, jak by mohl někdo očekávat, hromadná tragická nehoda či jiná významná událost. Částečně tu hraje roli i polovina silvestrovské noci. Velký podíl má na konečném čísle samozřejmě také alkohol,“ řekla Právu mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

O tom, že hlavní viník není ani pyrotechnika, ani nadměrné množství alkoholu, ale zřejmě nešťastná konstelace hned několika aspektů, svědčí i příčiny těchto novoročních úmrtí.

Příčiny úmrtí jsou různé

„Loni to bylo deset kardiálních příčin, tři úmrtí po onkologickém onemocnění, jedna cévní mozková příhoda, jedna neúspěšná resuscitace, ostatní příčiny neznáme. Ve zbytku z 21 případů byla nařízena pitva,“ konstatovala mluvčí.

"Letos byla mezi čtrnácti zemřelými také srdeční selhání, jedna sebevražda, i jedno úmrtí miminka a také zlomený vaz po pádu ze schodů. Těsně před pátou hodinou ranní takto nešťastně spadl třiapadesátiletý muž na Malé Straně,“ vyjmenovala Ernestová s tím, že denní maximum úmrtí se pohybuje v Praze většinou okolo osmi lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám