Hlavní obsah

Protimafiánský útvar zasahuje proti lidem spojovaným s elektrárnou Ševětín

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)zasahuje proti lidem, kteří jsou spojováni se sluneční elektrárnou v Ševětíně. Policisté se prý zaměřili na představitele firem Mapro a IES Recycling. Mají se zajímat i o dva vysoce postavené manažery společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje. Upozornil na to server Lidovky.cz.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Provádíme úkony trestního řízení, nejde o žádnou realizaci a zadržení osob. Je to standardní řízení, které dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ řekl Novinkám mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Fotovoltaická elektrárna Ševětín na Českobudějovicku je s instalovaným výkonem 29,9 MW třetí největší fotovoltaickou elektrárnou v ČR. Provoz zahájila v prosinci 2010, vlastníkem je nyní polostátní ČEZ.

Podle informací týdeníku Respekt zmizelo při stavbě solárního parku v Ševětíně sto miliónů korun. Stejnou sumu detektivové údajně zmrazili na účtech jednoho z hlavních garantů stavby elektrárny, olomoucké firmy IES Recycling, kvůli podezření, že je vyplatil ČEZ za vícepráce na stavbě, které se ve skutečnosti nedělaly.

Druhým garantem projektu byla firma Mapro. Její tři bývalí majitelé podle týdeníku tvrdí, že desítky miliónů korun odcházely z Mapra například do pražské advokátní kanceláře, v níž od roku 2010 působí exministr vnitra Ivan Langer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám