Hlavní obsah

Protikorupční policie zajistila u obviněného v kauze Savova 640 miliónů korun

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie zajistila 640 miliónů korun na bankovním účtu jednoho z obviněných v případu Octavian, který se týká krácení daní. Ve středu to sdělil mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Jméno majitele účtu neuvedl. V kauze Octavian je stíháno 11 lidí, figuruje v ní i podnikatel František Savov.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

František Savov (vlevo) se zdržuje v Londýně a brání se, aby nebyl vydán do Česka.

Článek

Obviněný muž se podle Ibeheje snažil peníze převést do banky se sídlem mimo Evropskou unii.

„Finanční prostředky ve výši zhruba 640 miliónů korun byly umístěny na zahraničním bankovním účtu. Tuto informaci naši kriminalisté obratem poskytli dozorujícímu státnímu zástupci. Díky rychlé a vstřícné spolupráci protikorupční policie, Městského státního zastupitelství v Praze, agentury Eurojust a státu, ve kterém byly finanční prostředky uloženy, došlo v rámci několika hodin k zajištění této částky jako takzvané náhradní hodnoty," popsal mluvčí.

V případu Octavian je obviněno celkem 11 lidí, a to z krácení daně a praní špinavých peněz. Podle policie se tyto osoby podílely na vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši 770 miliónů korun.

Podle Ibeheje policie už dříve zajistila v kauze nemovitosti a v současné době se hodnota zajištěného majetku pohybuje zhruba ve výši předpokládané škody.

protikorupční zátah ve vydavatelství Mladá FrontaVideo: Novinky

Razii Octavian provedla policie v roce 2013, zabavila dokumenty z budov, kde sídlily firmy Františka Savova. Ten je v Česku stíhán kvůli údajným podvodům s DPH. V době, kdy razie probíhala, už nebyl v ČR. Nyní pobývá v Londýně a Česko žádá o jeho vydání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám