Hlavní obsah

Proti agresivitě pacientů se zdravotníci nemohou bránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zvýšit bezpečnost zdravotnického personálu, který je vystaven agresivitě některých pacientů, ať už při poskytování první pomoci, či na ambulancích, v současné době nelze. Přiznávají to sami zdravotníci, kteří tak musí minimálně ještě několik měsíců počkat na novelu trestního zákona, která by jejich situaci alespoň částečně řešila.

Foto: Jaroslav Nakládal
Článek

"Samozřejmě můžeme požádat o policejní doprovod k výjezdům, které jsou rizikové. Kdybychom měli sobotní případ, při kterém byli napadeni naši zdravotníci, nahlášený jako bezvědomí v restauraci způsobené alkoholem, udělali bychom to. Ale vzhledem k tomu, že mělo jít o infarkt u 55letého muže, nečekali jsme to," shrnul neřešitelnou situaci mluvčí pražské záchranky Marek Uhlíř.

Šestatřicetiletého Zdeňka Kovaříka, který bezdůvodně napadl v sobotu záchranáře Aleše Rubka, již vzal soud do vazby. Muži, který byl již v minulosti trestán, hrozí za výtržnictví, pokus o těžkou újmu na zdraví a poškozování cizí věci osmileté vězení.

Útokům čelí také sestry či personál na záchytkách

Problém je však mnohem hlubší, neboť agresivním pacientům čelí také zdravotnický personál v ambulancích či na záchytkách. O změnu se již od loňského zmasakrování psychologa Karla Hynka, na kterého vzal pacient mačetu, snaží lékaři v tzv. Vinohradské iniciativě. Právě po posledním případu z Prahy - Kolodějí hodlají příští týden svolat v pořadí již třetí setkání občanské iniciativy, na kterém budou debatovat o zlepšujících návrzích hlavně v legislativě, která by zdravotníky účinněji bránila.

"Hodláme postavit vzorovou ambulanci, která by splňovala modernější požadavky na bezpečnost lékařů. Například by byla napojená horkou linkou na naší bezpečnostní agenturu. Uvažovali jsme také, že bychom se dohodli se státní či městkou policií, zatím jsme jim však návrh nepřednesli," uvedl mluvčí pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Leoš Kabát.

Šancí je navrhovaná novela

Mnohem více možností však Kabát vidí právě v právní oblasti. "Zdravotník by měl požívat téměř stejné výše ochrany veřejného činitele. Námi navrhovaná sazba by měla hranici těsně pod výši sankcí, které jsou za napadení veřejného činitele," dodal Kabát. To by právě měla řešit navrhovaná novela trestního zákona. K jejímu schválení a uvedení v praxi však může dojít až za řadu měsíců.

Reklama

Související články

Opilci zkopali posádku záchranky

Trojice opilých mužů, která nabourala v pondělí ve Velké Chuchli v Praze, bezdůvodně napadla posádku sanitky i hasiče, kteří jim přijeli na pomoc. Nejhůře...

Útočník na lékaře se před soudem ukrývá

Proces se dvěma muži obžalovanými z brutálního napadení lékaře sanitky byl po několika minutách jednání odročen na neurčito. Jeden ze dvou obžalovaných zmizel...

Výběr článků

Načítám