Hlavní obsah

Propuštění exsenátora Nováka bylo nezákonné, naznačují prověrky

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov
Aktualizováno

Prověrka postupu Okresního soudu v Chomutově i tamního vedoucího státního zástupce Ladislava Kosána, kterou vyvolalo zpochybňované podmíněné propuštění bývalého senátora za ODS Alexandra Nováka (59) z vězení, odhalila nesrovnalosti.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý senátor Alexandr Novák

Článek

Krajský státní zástupce z Ústí nad Labem Jan Jakovec podal podnět ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (za ANO) ke stížnosti pro porušení zákona a zvažuje i kárný postup vůči Kosánovi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Rozhodnutí soudu bylo podle našeho názoru učiněno v rozporu se zákonem, proto jsme ministru spravedlnosti navrhli, aby podal stížnost pro porušení zákona,“ řekl Právu Jakovec. „Pokud jde o státního zástupce, zjistili jsme některá jeho pochybení v tom směru, že svou roli nesplnil v plném rozsahu. Poslali jsme mu kritickou výtku s tím, aby přijal opatření, která by zabránila, aby se takový postup do budoucna opakoval,“ podotkl krajský žalobce.

Otázku kárného postihu ponechává prý zatím otevřenou. „Zatím jsem žádný kárný návrh nepodal, ovšem případnou odpovědnost může vyvodit nejen krajský, ale i vrchní státní zástupce, nejvyšší státní zástupce nebo dokonce ministr,“ podotkl Jakovec.

Záruka od motorkářského klubu

Nováka, který byl odsouzen ke čtyřletému trestu za to, že přijal 40miliónový úplatek, propustil chomutovský soud v květnu po uplynutí poloviny trestu.

Senátu, jemuž předsedá soudce Ivan Novák, stačila záruka motorkářského klubu Gryphons, aby Novákovi zbývající dva roky změnil na čtyřletou podmínku.

Návrh na propuštění podpořil i státní zástupce Kosán, který vyzdvihl vzorné chování odsouzeného ve věznici Všehrdy na Chomutovsku.

Zejména přijetí záruky od spolku, který vznikl teprve nedávno a jehož hlavní činností je pořádání motorkářských srazů, upoutalo pozornost nadřízených justičních míst.

Rozhodnutí soudu se nemění

„Ani kdyby ministr našemu podnětu vyhověl, neznamená to, že by Novák šel zpátky do vězení. Na rozhodnutí soudu se nic nemění,“ potvrdil Právu Jakovec.

Mluvčí ministra Pelikána Kateřina Hrochová uvedla, že úředníci teprve zpracovávají pro ministra podklady, na jejichž základě se bude o případné stížnosti pro porušení zákona rozhodovat.

„Rozhodnutí ještě nepadlo, je to čerstvé,“ řekla Právu Hrochová. „Máme od nich (krajského státního zastupitelství, pozn. red.) kompletní spisový materiál, ale ještě není rozhodnuto,“ dodala mluvčí. Podle Hrochové zůstává otázkou, zda bude vyvozen kárný postih soudce nebo státního zástupce.

Na Novákovo propuštění nebude mít výsledek prověrky žádný vliv. Neporuší-li pravidla podmíněného trestu, zůstane na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám