Hlavní obsah

Projekt jsme zdědili, řekl u soudu o údajně zmanipulované zakázce Rath

Praha

Středočeský exhejtman David Rath se ve čtvrtek u pražského soudu postavil za svou bývalou spolupracovnici Šárku Alexu. Podle jeho slov nemohla ovlivnit údajně předraženou zakázku na projekt propagace osobností kraje. Obžaloba tvrdí, že Alexa způsobila Středočeskému kraji několikamiliónovou škodu zmanipulováním výběrového řízení.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Šárka Alexa se svým advokátem Jaroslavem Ortmanem u soudu

Článek

Projekt, s rozpočtem skoro 13 miliónů korun, měl propagovat sedmapadesát historických osobností kraje. Velkou část rozpočtu měly pokrýt evropské dotace.

„Projekt byl hotov před mým nástupem na kraj, tedy před krajskými volbami v roce 2008. My jako nové vedení jsme jej zdědili. Projekt se nám nezdál úplně dobrý. Chtěli jsme jej dokončit, protože kraj už před tím do něj několik miliónů  investoval. Pokud bychom jej zastavili, prostředky bychom zpět nedostali,“ řekl ve čtvrtek u pražského městského soudu Rath.

Evropská unie ale nakonec projekt nepodpořila a kraj přišel o peníze, které Středočeské turistické informační službě (STIS) na projekt půjčil. Podle obžaloby jde až o osmimiliónovou škodu.

Alexa byla šéfkou STIS, když bylo v roce 2009 vyhlášeno výběrové řízení na propagaci projektu Osobnosti Středočeského kraje. Podle spisu veškeré zakázky vyhrála firma HZ group.

Rath se Alexy zastal

Alexa podle obžaloby rozdělila tendry tak, aby se snížila hodnota veřejné zakázky a nemuselo tak být vypsáno veřejné výběrové řízení. Podle státní zástupkyně opatřila Alexa vítězné firmě výhodu tím, že neumožnila účast dalším dodavatelům.

Rath se ale Alexy zastal. „Zakázky procházely několikastupňovou kontrolou, takže jeden člověk to nemohl ani napsat, ani zrealizovat,” řekl Rath ČTK při odchodu ze soudní síně.

Alexa vinu odmítla

„Myslím, že na to bylo na radě kraje, kde někdo řekl, že se to časově nedalo stihnout, kvůli evropským dotacím. Pokud by to byla zakázka za deset miliónů, tak by se nestihlo vypsat výběrové řízení. Pak někdo přišel s tím, že by to šlo rozdělit, protože se jedná o různé aktivity,“ vysvětlil Rath a uvedl příklad na překladech propagačních materiálů, kdy se obsah překládal do několika světových jazyků.

Alexa už dříve před soudem odmítla vypovídat, přečetla jen své prohlášení. „Ten projekt vznikl za bývalého ředitele a běžel i poté, co jsem ze STIS v březnu 2010 odešla. S obviněním nesouhlasím, plnila jsem jen pokyny zaměstnavatele,“ uvedla v prohlášení při prvním jednání Alexa, která v současnosti pracuje jako ředitelka muzea v Jílovém u Prahy.

Rath je v současné době souzen na Krajském soudu v Praze. Žalobce viní jeho a dalších deset lidí z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Proces už trvá rok a půl, na jaro jsou naplánovány další termíny hlavního líčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám