Hlavní obsah

Proces s kandidátem na prezidenta ČSFR se musí opakovat

Právo, Aleš Honus

Bývalý kandidát na prezidenta ČSFR z roku 1992 Jiří Včelař Kotas, který je spolu s dalším mužem obžalován z pokusu o gigantický podvod s padělanými obrazy, se rozsudku hned tak rychle nedočká. Soudce ostravského krajského soudu, který se případem zabýval dlouhé tři roky, totiž krátce před očekávaným rozsudkem zemřel. Případ dostala na starost jeho kolegyně, které teď nezbývá nic jiného než celý proces zopakovat.

Foto: Aleš Honus, Právo

Miroslav Simon (na snímku se svou obhájkyní) znovu stanul před ostravským krajským soudem. Druhý obžalovaný Jiří Včelař Kotas se jednání neúčastní a pobývá v Kanadě.

Článek

V úterý tak hlavní líčení začalo znovu. Znovu byl vyslechnut obžalovaný Miroslav Simon a na středu bylo naplánováno, že soud vyslechne tři svědky, na jejichž účasti obžalovaní trvají. A opět se opakovalo to, co zažíval už předchozí soudce – dva svědci se z jednání omluvili, třetí si vůbec nevyzvedl obsílku. Jiřího Včelaře Kotase soud vyslýchat nebude, protože žije v Kanadě a souhlasí s jednáním v nepřítomnosti.

Soudkyně Petra Hajdíková řekla, že hlavní líčení je nutné včetně většiny výslechů opakovat. Obžalovaní jednak trvají na tom, že u řady svědků nestačí přečíst výpovědi, navíc soudkyně má za to, že proces, který vedl její zesnulý kolega, nebyl zcela v pořádku.

„Bylo to vedeno jako řízení proti uprchlému. Já na to ale mám jiný názor než můj předchůdce. Pan Kotas se neskrývá, jeho pobyt je znám a se soudem komunikuje,“ uvedla soudkyně, která v úterý hlavní líčení odročila na září, kdy se budou opakovat výslechy svědků.

Hodnota obrazů je téměř nulová

Ostravský soud se případem zabývá od roku 2011. Miroslav Simon a Jiří Včelař Kotas podle obžaloby nabízeli v roce 2009 v ostravské galerii Chagall šest padělaných obrazů Marka Chagalla, Vasilije Kandinského a dalších malířů. Majitel galerie ale na schůzce na první pohled poznal, že jsou to padělky.

Podle státního zástupce Dušana Táborského je hodnota obrazů, které Kotas a Simon v Ostravě nabízeli, téměř nulová. „Máme znalecký posudek Národní galerie, který říká, že cena představuje hodnotu rámu, oleje a plátna,“ řekl žalobce.

Miroslav Simon tvrdí, že je zcela nevinen. Vůbec prý neměl tušení o tom, že obrazy jsou falza. Podobně se vyjadřuje i Jiří Včelař Kotas.

Naletěl i Ransdorf

Obrazy pocházejí z padělatelské dílny v západních Čechách. V této souvislosti je obviněno i několik dalších členů této organizované skupiny včetně malířky Lenky Sýkorové, která padělky vyráběla. Tuto část kauzy projednává samostatně soud v Plzni.

Jak již informovalo Právo, podvodníkům, kteří jsou souzeni v Plzni, před šesti lety naletěl i známý komunistický politik a europoslanec Miloslav Ransdorf, který je exspolužákem Kotase. Ten za Ransdorfem tehdy přišel s tím, jestli nechce koupit sbírku uměleckých děl světově známých malířů za zlomek jejich hodnoty. Nabídka komunistického europoslance velmi zaujala.

Do kšeftu za více než deset miliónů korun s vidinou několikanásobného zisku při dalším prodeji zapojil Ransdorf ještě několik svých známých a společně zaplatili miliónovou zálohu. Nakonec nezískali žádné obrazy a přišli i o peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám