Hlavní obsah

Proces s exnáměstkem primátora Ostravy se blíží k rozsudku

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Po více než roce čekání, způsobeném nutností vypracování nových znaleckých posudků, stanul v pondělí před trestním senátem Krajského soudu v Ostravě bývalý náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).

Článek

Spolu se třemi podnikateli se zodpovídá z rozsáhlé majetkové trestné činnosti v souvislosti se svým působením ve zkrachovalém Investičním fondu Kredital. Zbyněk Pražák a podnikatelé Petr Kucharčík, Jakub Tomšej a Ivan Doubrava by se rozsudku měli dočkat možná už tento týden.

"Podstatná část důkazů již byla přednesena. Na středu ještě máme předvolány k výslechu znalce," řekl soudce Milan Lhnát, který se kauzou zabývá. Pokud nebudou obžalovaní navrhovat další výslechy, mohl by proces skončit vyhlášením rozsudku.

Zbyněk Pražák v pondělí před zahájením jednání působil sebevědomým dojmem. "Věřím v právní principy tohoto státu a nemusím tedy mít absolutně žádnou obavu. Z dosavadního průběhu řízení mám korektní zkušenosti," řekl bývalý náměstek.

Čtyři muže přivedlo na lavici obžalovaných podezření, že nevýhodnými obchody poškodili investiční fond Kredital zhruba o 200 miliónů korun (Kucharčík, Pražák) a personálně provázaný podnik Železárny a drátovny Bohumín o 1,5 miliardy korun (Kucharčík, Doubrava, Tomšej).

"Od spřízněných společností nakupovali cenné papíry za ceny vyšší, než byla jejich tržní hodnota, a prodávali je za podhodnocenou cenu dalším personálně propojeným firmám," tvrdí státní zástupce Karel Kalda. Obžalovaní však trvají na tom, že šlo o obchody v mezích zákona. Právní názory na celou věc se ale liší, proto si soud nechal vypracovat revizní posudky.

Zbyněk Pražák působil několik volebních období ve funkci náměstka ostravského primátora, nic na tom nezměnilo ani jeho několik let trvající trestní stíhání a následná obžaloba. Trestní kauza mu však loni zabránila ucházet se o důvěru voličů v loňských volbách do Poslanecké sněmovny.

Ve chvíli, kdy se soud začal loni v březnu zdánlivě utichlou kauzou zabývat za velké pozornosti médií, dobrovolně odstoupil z parlamentní kandidátky. Loni na podzim ale kandidoval do zastupitelstva, kde nyní působí pouze jako řadový člen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám