Hlavní obsah

Přítelkyni s astmatem nechal dusit až do bezvědomí, půjde na pět let do vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Bez pomoci ponechal Pavel Tolar (46) loni v září svoji o tři roky mladší přítelkyni, která v jeho přítomnosti začala kolabovat během silného astmatického záchvatu. Matku pěti dětí nechal dusit až do bezvědomí se slovy, že se nebude starat o „ty její parchanty“, zatímco se ona bude válet v nemocnici. Za týrání s následkem těžké újmy na zdraví půjde Tolar na pět let do vězení. Ve středu o tom rozhodl Okresní soud Plzeň-sever.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pavel Tolar u soudu

Článek

Záchranářům se nakonec ženu podařilo oživit a po dvou dnech se probrala z kómatu. Naděžda K. měla s Tolarem pekelný život. Nadával jí, ponižoval ji a mlátil. Vše vyvrcholilo právě loni na podzim, kdy ji nechal málem udusit.

„Násilné jednání obžalovaného trvalo čtyři měsíce a zasahovalo do osobní integrity poškozené. Podle znalce je u ní zřejmý syndrom týrané ženy,“ uvedla předsedkyně senátu Iveta Zítková.

„Není pochyb, že šlo ze strany obžalovaného o trýznivý způsob chování, a to především s ohledem na jeho reakci při astmatickém záchvatu poškozené, kdy nemohla dýchat, což je jedna z nejhůře prožívaných bolestí, kterou člověk může zažít,“ dodala.

Ze začátku to vypadalo, že náš vztah bude v pohodě. Asi po měsíci mě poprvé napadl.
poškozená

„Začalo se mi špatně dýchat. Věděla jsem, že je zle. Požádala jsem proto přítele, aby zavolal záchranku. Řekl, že nikam volat nebude, že jsem jenom feťačka, která potřebuje do sebe narvat drogy. Postupně jsem se začala dusit, on mi sebral telefon a dal ho do nabíječky. Seděla jsem na zemi a nemohla se ani zvednout. Pak už nic nevím, probrala jsem se až za dva dny v nemocnici napojená na hadičky,“ vypovídala u soudu žena, která je stále v péči psychoterapeuta z krizového centra pomoci obětem týrání.

V záchvatu si zavolala pomoc

S posledním vypětím všech sil se však podle všeho žena nakonec k mobilu dostala a sama ještě vytočila tísňovou linku. „Jak jsem to dokázala, si vůbec nepamatuji,“ dodala.

Neznám ani číslo na záchranku. Ona si ho sama vytočila a předala mi telefon, protože už nebyla schopná mluvit.
odsouzený

Když u soudu popisovala soužití s Tolarem, několikrát se rozplakala. „Ze začátku to vypadalo, že náš vztah bude v pohodě. Asi po měsíci mě poprvé napadl. Mlátil mě pěstí do obličeje a do žeber. Křičel, že jsem kurva, děvka a pí... Pak mi dal nůž pod krk s tím, že jestli ho nebudu poslouchat, tak mě podřízne jako slepici,“ uvedla poškozená žena. Tolar u soudu připustil, že mu někdy ujely nervy a ženě dal facku.

„Žádné pěsti ani kopance, tak jak mi to klade obžaloba za vinu, tam nebyly,“ prohlásil muž, který v minulosti strávil ve vězení několik let za násilné delikty. Monokly v obličeji a další zranění, která podle svědků žena měla, Tolar vysvětloval tím, že upadla ve sprše nebo že se praštila o poličku. K noci na 11. září, kdy dostala astmatický záchvat, prohlásil, že nevěděl, co má rychle dělat.

„Neznám ani číslo na záchranku. Ona si ho sama vytočila a předala mi telefon, protože už nebyla schopná mluvit. Řekl jsem jim, kam mají jet. Sanitka přijela tak za patnáct minut, to už Naděžda omdlela. Snažili se ji rozdejchat,“ sdělil Tolar soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám