Hlavní obsah

Příště už jednejte beze mne, řekl před soudem lobbista Dalík

Právo, Novinky, ČTK, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

U Městského soudu v Praze začal soud s lobbistou Markem Dalíkem kvůli jeho údajné žádosti o půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu transportérů Pandur v roce 2007. Dalíkovi, který radil expremiérovi Mirku Topolánkovi, hrozí až deset let vězení. Kauzu označil za nesmysl. Lobbista k soudu v pondělí ráno osobně přišel v doprovodu svého právníka Tomáše Sokola.

Marek Dalík u souduVideo: Novinky

 
Článek

Po zahájení pondělního jednání soud probral technické záležitosti, někteří svědci by měli vypovídat prostřednictvím videokonferencí. Z první fáze se omluvil Mirek Topolánek, Martin Barták a slovenský armádní lobbista Miroslav Výboh. Jejich výpověď je naplánována na srpen.

Dalík před soudem odmítl, že by předstíral známosti a kontakty, jak tvrdí obžaloba. „Já jsem nic nepředstíral, já ty kontakty zkrátka měl,“ uvedl lobbista. Topolánek podle něj neměl nikoho jiného, komu by mohl takto důvěřovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soudkyně grilovala Dalíka kvůli okolnostem dvou schůzek v Brně a v Praze s Výbohem, Bartákem a představiteli dodavatele pandurů. Místy byl výslech vedený soudkyní Veronikou Čeplovou konfrontační. Dalík nedokázal odpovědět, kdo ho na schůzky pozval.

Doplatil prý na upřímnost 

„O žádných úplatcích se na schůzce v Praze nemluvilo,“ řekl Dalík. Že by měl Barták s někým dalším na chvíli odejít, si prý nevšiml. Účastníci schůzky v restauraci U Malířů se podle něj rozešli v korektní atmosféře.

Podle svých slov prý stojí před soudem kvůli tomu, že představitelům dodavatele na první schůzce řekl do očí, co si o nich Topolánek a ministři myslí, tedy že původní kontrakt získali pomocí úplatku a že je ten kontrakt předimenzovaný. Svou upřímnost na té schůzce označil Dalík za velkou chybu.

Na druhé schůzce už podle svých slov takřka nemluvil. Na explicitní otázku žalobce uvedl, že nikomu nenabízel, že by mohl zajistit bezproblémový průběh zakázky a odmítl také, že by požadoval zaplacení jakékoliv částky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Dalík s advokátem Tomášem Sokolem před soudem

Na závěr své výpovědi pak Dalík požádal, aby další líčení probíhalo bez jeho účasti.

Parkanová byla znechucena  

Soud odpoledne vyslechl bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou. „Už fakt, že se Dalík účastnil takových schůzek, považuji za skandální,“ uvedla exministryně. Schůzky považuje za nestandardní, nepřípustné a nevěděla o nich, když už, tak se měly odehrát na půdě ministerstva.

Parkanová se podle svých slov o schůzkách dozvěděla v roce 2010, od Bartáka to tehdy nevěděla. „Když se dozvíte jako šéf zpětně, že někdo dělal něco za vašimi zády, tak znechucení je pro to slabé slovo,“ konstatovala Parkanová. Dalíkovu výpověď označila za nevěrohodnou. „Nevím, proč zrovna on by měl informovat o náladách v Česku, to mi hlava nebere,“ dodala.

Požadoval údajně půl miliardy

Obžaloba tehdejšímu Topolánkovu poradci klade za vinu, že si měl v listopadu roku 2007 na neformální schůzce v luxusní restauraci U Malířů v centru Prahy říct manažerům rakouské zbrojařské společnosti Steyr v rámci vyjednávání o celém kontraktu o téměř půlmiliardový úplatek.

Úřady se v popisu inkriminované schůzky opírají především o výpovědi části jejích účastníků, tedy zejména manažera společnosti Steyr Stephana Szücse, podle kterého si lobbista řekl o peníze ve třech splátkách po šesti miliónech eur. Jeho svědectví pak podpořil také někdejší diplomat a poradce Steyru Victor Jackovich a nepřímo i jeho kolega John Ulrich.

Vedle nich před soud přestoupil Miroslav Výboh, který se schůzky také účastnil a který už dříve v rámci vyšetřování korupční požadavek ze strany Dalíka odmítl.

Česká policie a justice na vyšetřování spolupracovala s kolegy z Rakouska, USA, Izraele, Švýcarska a Španělska. Kriminalisté Dalíka zadrželi začátkem října 2012, obžalován byl letos v květnu.

Podle vyšetřovatelů se pokusil o podvod - peníze nakonec nezískal, ale údajně slíbil pomoc při sjednání zakázky, i když na ni neměl ve skutečnosti vliv.

Nakoupili stroje za 14 miliard

S plánem pořídit nové transportéry přišla v roce 2003 vláda Vladimíra Špidly (ČSSD). Odsouhlasila pořízení 240 vozů, o dva roky později kabinet Stanislava Grosse (ČSSD) vypsal výběrové řízení, do kterého se přihlásilo sedm firem. Ve finále zůstaly finská Patria a rakouský Steyr.

V lednu 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) rozhodla, že vozy koupí od Steyru za 23,6 miliardy Kč. Smlouvu podepsal tehdejší ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU). O rok později ovšem pandury nevyhověly testům a Topolánkova vláda rozhodla, že smlouvu vypoví.

Den poté ale Topolánek řekl, že armáda vozy potřebuje, i když v menším množství. V roce 2008 už pandury testy prošly a Topolánkův kabinet na jaře 2009 rozhodl o nákupu 107 strojů za 14,4 miliardy. Tisk později uvedl, že Česko nakoupilo pandury čtyřikrát dráž než Portugalci, aniž se vozy výrazně lišily výbavou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám