Hlavní obsah

Přišel jsem o tři kamarády, sedli si špatně, vzpomínal muž na masakr v Uherském Brodě

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

uh

Přesně pět let uplynulo v pondělí od brutální vraždy sedmi bezbranných hostů a jedné servírky v restauraci Družba v Uherském Brodě. Další žena při střelbě utrpěla vážné zranění, vrah se zastřelil ještě před zásahem policistů. V pondělí přišly uctít památku obětí zběsilého střelce desítky lidí. U pietního místa zapálili svíčky a položili květiny.

Zastřelil mi kamarády z kapely, vzpomínal muž na tragédiiVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Jedním z účastníků piety byl i Vlastislav Straka. Znal se hned se třemi oběťmi střelby. Sám hovoří o velkém štěstí, že v osudné úterý s přáteli neseděl u jednoho stolu.

„Na Družbě jsme sedávali pravidelně. Každé úterý jsme se scházeli,“ přiblížil Právu postarší muž.

Sedm mužů, jedna žena a útočník - sebevrah. V restauraci zemřelo devět lidí

Krimi

V děsivé úterý, které se mu navždy vrylo do paměti, musel dát před kamarády přednost povinnostem.

„Pokazil se mi bojler, spravoval jsem ohřívací těleso, tak jsem tam nepřišel. Scházelo se nás tam pět. Jeden z kamarádů odešel od stolu patnáct minut předtím, než ten magor, musím to tak říct, tam přišel a tři kamarády zastřelil,“ zavzpomínal pan Straka, kterému v Uherském Brodě neřeknou muzikanti jinak než Aťa.

„Byl to asi osud, veliká náhoda, že jsem tam nepřišel,“ dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v Uherském BroděVideo: Pro Novinky Lukáš Jurčička, Novinky

Podle něj nemohli jeho kamarádi, se kterými měl od mládí country kapelu, od stolu utéct, jako se to podařilo některým šťastlivcům přes kuchyň a bočním vchodem ven z objektu.

Dodnes mu jeho kamarádi a spoluhráči velmi chybějí. „Ta tragédie mě hodně zasáhla. Seděli na špatném místě. Bylo to moc smutné. Začal jsem hrát s novou skupinou, ale tito kluci mi chybí. Začínali jsme spolu už v žákovské dechovce přes hudební školu. První jsme hráli klasické skladby pro dechové nástroje a až později jsme přešli na country,“ poznamenal.

Nemocnému nikdo do hlavy nevidí

K pietnímu místu v pondělí přišla i Marie Janalíková. Osobně znala tři oběti střelby. Patřila mezi ně dcera její kolegyně a soused, se kterým vyrůstala. „Přesně 24 hodin předtím (před střelbou) jsme se potkali a mluvili jsme spolu. Vždycky si tady připomeneme tu smutnou událost, tragédii. Nemocnému člověku nikdo do hlavy nevidí,“ řekla novinářům Janalíková.

Útočník v restauraci střílel revolverem a pistolí, obě zbraně měl legálně

Krimi

Na pietním aktu nechyběla ani Mária Rapantová, která byla v době tragédie se zlomenou nohou upoutána na lůžko. „Dcera za mnou tehdy jela vlakem z Prahy. Měla sem problém dojet, protože je odstavili ve Starém Městě. Volala mi, že je tady hrůza, že prý se tady střílí a že už je devět mrtvých. Pro město to byl velký šok,“ sdělila ČTK Rapantová.

Podle uherskobrodského starosty Ferdinanda Kubáníka (KDU-ČSL) představuje tragédie pro město i po pěti letech stále silný okamžik. Připomínat si ji považuje za důležité.

Osminásobná vražda v Uherském Brodě je nejtragičtějším případem střelby v dosavadní historii České republiky. Místní třiašedesátiletý muž 24. února 2015 vstoupil do restaurace Družba a začal bez varování střílet po hostech i personálu. Připravil o život sedm mužů, jednu ženu a nakonec zastřelil i sebe. K obětem neměl žádný vztah. Podle policie padlo nejméně 44 výstřelů. V době útoku bylo v restauraci 20 až 30 lidí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté před restaurací Družba

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Dům, kde bydlel šílený střelec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám