Hlavní obsah

Případ údajného uplácení asistenta poslance Babáka jde k soudu

Aktualizováno

Obvodní státní zástupkyně Šárka Pokorná poslala k soudu bývalého libereckého zastupitele za ODS Jiřího Zeronika a jeho dva spolupracovníky, kteří se údajně pokusili uplatit asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Obžalovala je z nepřímého úplatkářství, informoval server Aktuálně.cz. Mužům hrozí až dva roky vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec VV Michal Babák ve Sněmovně

Článek

Babákův asistent Šimon Stejkoza trojici mužů v srpnu obvinil z toho, že mu v květnu přislíbili 15 miliónů korun za zařízení dotace na ministerstvu školství pro Zeronikovu soukromou školu ve výši čtvrt miliardy korun.

Zeronik stále tvrdí, že je nevinen, a naznačuje, že se stal spíše obětí komplotu. Dalšími dvěma podezřelými jsou podle dřívějších informací televize Nova liberečtí podnikatelé Josef Šlechta a Milan Hnilica.

Policisté původně navrhli obžalovat muže z podplácení, za které hrozí až šestileté vězení. Žalobkyně však podle serveru trestný čin překvalifikovala.

Stejkoza se na policii obrátil ihned poté, co ho podezřelí poprvé kontaktovali. Současně informoval Babáka. "Schůzky s korupčníky se pak odehrávaly v režii policie. V součinnosti s ní byly při schůzkách zajištěny elektronicky veškeré důkazy včetně první zálohové splátky ve výši 300.000 Kč, která byla po převzetí odevzdána policii," uvedl už dříve mluvčí VV Jakub Žižka.

Někdejší liberecký politik Zeronik figuruje ještě v další trestní kauze. Policie jej spolu s jeho někdejším nadřízeným - bývalým libereckým náměstkem Pavlem Krenkem a někdejším primátorem Jiřím Kittnerem viní z machinací s pozemkyz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám