Hlavní obsah

Případ skupiny Ztohoven byl odročen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRUTNOV
Aktualizováno

Soud s členy umělecké skupiny Ztohoven, kteří se loni v červnu nabourali do vysílání České televize a simulovali ve vysílání záběry atomového výbuchu, byl v úterý odročen na 20. února, kdy by měl být vyslechnut další svědek. Oznámila to soudkyně Stanislava Suchánková.

Článek

Trutnovský okresní soud vloni v březnu členy skupiny osvobodil, hradecký krajský soud však tento rozsudek zrušil a vrátil případ k novému projednání, k němuž budou vypracovány nové znalecké posudky.

Okresní soud v Trutnově členy skupiny zprostil obžaloby s tím, že svým jednáním nezpůsobili znepokojení obyvatelstva. Proti verdiktu se tehdy odvolal státní zástupce.

:. Skupina Ztohoven u trutnovského soudufoto: Právo/Vladislav Prouza

Většina z obžalovaných před trutnovským soudem odmítla vypovídat a odkázala na manifest skupiny Ztohoven. V něm je uvedeno, že svým činem chtěli upozornit na možnou záměnu mediálního obrazu světa za svět jako takový.

Místopředseda trutnovského soudu Vladimír Řezníček již před časem řekl, že soudkyně přibrala k případu znalce z oboru zbraní a střeliva, který by měl zhodnotit, zda byl záběr simulovaného výbuchu autentický. Druhý znalec z oboru ekonomiky by měl určit hodnotu zařízení, které členové skupiny měli při nelegálním napojování do vysílání poškodit.

Umělecká skupina Ztohoven se věnuje především umění ve veřejném prostoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám