Hlavní obsah

Případ rasového útoku na manžele se vrací do Jeseníku

OLOMOUC

Případem brutálního útoku na romské manžele v Jeseníku se bude znovu zabývat Okresní soud v Jeseníku, který za rasově motivovaný čin potrestal tři mladíky tříletými podmínkami. Krajský soud v Ostravě rozsudek zrušil a věc vrátil k novému projednání.

Foto: Luděk Sefzig

Dům v Zubatého ulici se nachází poblíž Arbesova náměstí.

Článek

Podle pracovnice trestně odvolací kanceláře olomoucké pobočky ostravského krajského soudu o tom soudce rozhodoval ve středu v neveřejném jednání. "Jesenický soud se dostatečně nezabýval zraněním Romky," vysvětlil ČTK soudce Jindřich Bayer.

Odvolací soud by změnil kvalifikaci

Petr Blajze, Martin Jaš a Martin Stiskala se loni koncem června opilí dobývali do bytu romských manželů. Mužům, kteří se představili jako policisté, pár otevřel. Těhotnou ženu násilníci zasáhli dlažební kostkou do oka, jejího manžela pořezali.

Jesenický soud mladíky odsoudil letos v lednu. Překvapivě mírný rozsudek však kritizovaly nejen romské organizace. Okresní státní zastupitelství v Bruntále se proti verdiktu odvolalo.

Romka u jesenického soudu vypověděla, že na zraněné oko téměř nevidí, soud ale čin mladíků kvalifikoval jako pokus o ublížení na zdraví. "V případě, že by žena měla trvalé následky, jednalo by se o dokonaný trestný čin a mělo by to vliv i na tresty. Nalézací soud musí v novém projednání případu věnovat otázce jejího zranění větší pozornost," prohlásil Bayer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám