Hlavní obsah

Princ v Kataru nemá potíže, vyčítá Paroubek Němcovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) a jeho náměstek Ivo Hartmann před rokem potají vyjednávali se zástupci Kataru o vydání prince Hámida bin Abdal Sáního. Informoval o tom v pátek Český rozhlas 1 - Radiožurnál (ČRo). Premiér Jiří Paroubek zasla Němcovi dopis, kde žádá o vysvětlení, proč není princ ve své zemi stíhán či souzen.

Článek

Člen katarské královské rodiny byl v Česku stíhán za sex se školačkami, Němec ale rozhodl o předání případu do Kataru.

O schůzkách Hartmanna a Němce s katarskými vyjednavači premiér podle svých slov nevěděl. Nyní považuje za znepokojivé, že člen katarské královské rodiny není dále vyšetřován. Podle Němce se ale pouze čeká, až bude přeložen vyšetřovací spis.

"Dle  mých  informací  není  katarský  princ  Hamad  ben  Abdullah  Thani al - Thani, ve své zemi nijak stíhán ani souzen. Vy jste předal předmětné trestní řízení příslušnému orgánu Kataru, k čemuž jste byl oprávněn (nikoliv povinen) podle ustanovení § 448 trestního řádu. Přitom jste měl ve smyslu odstavce 4 téhož paragrafu získat od katarské strany záruky, že řízení bude pokračovat," uvedl premiér v dopise s tím, že Němec má co nejdříve o kauze informovat vládu.

Policie věděla o třech schůzkách

Podle ČRo policie zaznamenala tři schůzky - jednu v hotelu v centru Prahy a dvě doma u organizátora setkání a dobrého známého obou politiků podnikatele Martina Baiera. Hartman byl na všech třech setkáních, Němec až na posledním. Policie případ začala prověřovat jako možné podezření z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, uvedl rozhlas.

Hartmann dnes ČTK řekl, že schůzek kvůli princi bylo daleko víc. Jednání v hotelu či soukromém bytě vysvětlil tím, že stát Katar nemá v Česku zastoupení, tedy ani rezidenci. "Když vás generální konzul cizího státu pozve na oběd či na večeři, není proč to utajovat," řekl náměstek.

Obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha uvedl, že Němec, Hartmann i Baier museli o schůzkách s katarskými vyjednavači vypovídat na policii: "To vám mohu potvrdit, ano. Nepotvrzuji vám tedy, že to byly osoby podezřelé, podávaly v té věci vysvětlení," řekl Bláha ČRo.

Hartmann uvedl, že se jednání kvůli katarskému princi konala na různých úrovních se zástupci ministerstva zahraničí a spravedlnosti. Podle něj šlo o oficiální schůzky. Proč se dvě ze setkání odehrály u Baiera doma, ale nezdůvodnil. Bláha loni na podzim případ odložil. Podle něj nebyl porušen zákon. Jeho rozhodnutí přezkoumává Nejvyšší státní zastupitelství, uvedl ČRo.

Vesecká rozhlasu řekla, že prověrka ještě nebyla ukončena, a proto nemůže komentovat konkrétní aspekty případu. Žalobce Lumír Crha, který vyšetřování případu prověřuje však už podle ČRo prověrku dokončil a upozornil na to, že při vyšetřování nebyly učiněny všechny kroky k tomu, aby byla celá záležitost uspokojivě objasněna.

Člen katarské královské rodiny byl u Obvodního soud pro Prahu 2 nepravomocně odsouzen za sex s 16 nezletilými a mladistvými dívkami ke dvěma a půl roku vězení. Soud vynesl verdikt přesto, že ministr Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání stíhání Sáního do Kataru. Obvodní soud pro Prahu 2 a posléze i Městský soud v Praze ale rozhodly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Nejvyšší soud však posléze prohlásil, že zákon ministrovi umožňuje takové rozh

Reklama

Výběr článků

Načítám