Hlavní obsah

Primář Uherskohradišťské nemocnice má koronavirus, zavřeli celé oddělení

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Primář neurologického oddělení Uherskohradišťské nemocnice měl ve čtvrtek dopoledne pozitivní test na koronavirus. Vedení nemocnice oddělení ještě během dne uzavřelo. Do domácí karantény hygienici poslali pět lékařů a čtrnáct zdravotních sester a dalších nelékařských pracovníků.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Právo o případu informoval mluvčí nemocnice Egon Havrlant. „Oddělení je v tuto chvíli uzavřeno, tři pacienti byli přeloženi do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně a do Kroměřížské nemocnice,“ sdělil mluvčí s tím, že dalších osm pacientů bylo umístěno na jiná lůžková oddělení Uherskohradišťské nemocnice.

„Je to stejná situace, jakou jsme řešili na konci minulého týdne na vsetínském chirurgickém oddělení. Zdravotníci jsou bohužel onemocněním ohroženi ještě více než běžní obyvatelé. Nemohou zůstat doma, pečují o své pacienty v našich nemocnicích, a jsou tak více vystaveni riziku přenosu koronaviru. Podobných případů mezi lékaři a sestrami v celé republice bohužel přibývá,“ řekl předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Nejkrásnější je znovu dýchat, svěřil se italský pacient jedna

Koronavirus

„Rád bych v tuto chvíli zdůraznil, že se samozřejmě o akutní neurologické pacienty z Uherskohradišťska postaráme v rámci dalších neurologických oddělení v nemocnicích ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži,“ dodal.

S pacienty do kontaktu nepřišel

Pozitivně testovaný primář byl naposledy ve službě tento týden v pondělí. „Všichni zdravotníci, kteří s ním v tu dobu byli v kontaktu, šli po domluvě s krajskými hygieniky do karantény. Nikdo z nich nemá v současné době příznaky onemocnění koronavirem,“ popsal Petr Sládek, ředitel Uherskohradišťské nemocnice.

Český pacient v kritickém stavu může dostat experimentální lék

Koronavirus

Pacienti s primářem do kontaktu nepřišli, byli přijati až v průběhu tohoto týdne, osm z nich jich zůstává v hradišťské nemocnici. Dva na oddělení následné intenzivní péče. „Dalších šest pacientů na standardních lůžkách buď propustíme domů, nebo je přesuneme na naše infekční oddělení,“ vysvětlil ředitel nemocnice s tím, že zdravotníci i pacienti budou testováni během tohoto víkendu, kdy už by výsledky mohly být průkazné.

„Pevně věřím a doufám, že nikdo z pacientů ani personálu neurologie nebude mít výsledek testu na koronavirus pozitivní,“ řekl Sládek.

Zeman podepsal zákony reagující na dopady epidemie koronaviru

Koronavirus

Před týdnem řešila podobnou situaci chirurgie Vsetínské nemocnice, kde se onemocnění potvrdilo u jedné z lékařek, a také lékárna Kroměřížské nemocnice, kde měla rovněž pozitivní test jedna ze zaměstnankyň. U tří desítek zdravotníků, kteří šli v této souvislosti do karantény nebo byli postaveni mimo službu, se naštěstí onemocnění nepotvrdilo.

V kraji bylo ke čtvrtečnímu ránu potvrzeno 89 případů nákazy koronavirem, nejvíce na Uherskohradišťsku, a to 44.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

V brněnské hospodě se vesele kouřilo a pilo

Někteří hospodští a jejich štamgasti stále odmítají přistoupit na vládní opatření týkající se uzavření restaurací. Naposledy si tak brněnští policisté ve...

Výběr článků

Načítám