Hlavní obsah

Při předjíždění zabil cyklistu, proti ročnímu trestu vězení se odvolal

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za jeden zbytečně zmařený lidský život jeden rok vězení. Takový trest si vysloužil mladík Jan Přibyl (21), který loni v poslední červencový den srazil se svým vozem u obce Tišice na Mělnicku cyklistu (54) nasedajícího právě na kolo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ten neměl šanci prudký náraz přežít a hned na místě zemřel. Řidič přitom podle policie předjížděl na místě, kde už byla plná čára, a navíc překročil maximální povolenou rychlost.

Podle nepravomocného verdiktu mělnického okresního soudu jel na místě s povolenou sedmdesátkou rychlostí v rozmezí 103 až 126 kilometrů v hodině.

„Obžalovaný byl v hlavním líčení konaném 16. května odsouzen za přečin usmrcení z nedbalosti k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 12 měsíců a k trestu zákazu řízení motorových vozidel všeho druhu v trvání šesti let,“ upřesnil mělnický státní zástupce Hynek Rybák, který případ řešil.

Chce nižší trest

I když si žalobce ponechal lhůtu pro případné odvolání a původně požadoval pro Přibyla trest vězení na 18 měsíců, verdikt z Mělníka nejspíše napadat u nadřízeného středočeského krajského soudu nebude.

„Vzhledem k tomu, že tam byl zase uložen poměrně dost velký trest zákazu činnosti na šest let, tak to, myslím si, lze akceptovat,“ řekl v Právu Rybák.

Vinu přiznal, poté ji uznal také prostřednictvím obhájce
státní zástupce

Odvolací senát se ale případem bude muset stejně zabývat, protože podle státního zástupce s verdiktem nesouhlasil obžalovaný, respektive jeho obhájce, který se podle Rybáka odvolal kvůli výši trestu.

Sám Přibyl na květnové jednání k soudu vůbec nedorazil a z líčení se omluvil. Rodina zemřelého tak nemohla na lavici obžalovaných spatřit toho, kdo podle rozsudku nese vinu za cyklistovu smrt.

Přestože tedy Přibyl na jednání nebyl, soud přečetl jeho vcelku jednoznačnou výpověď z přípravného řízení.

„Vinu přiznal, poté ji uznal také prostřednictvím obhájce, dodatečně se i omluvil pozůstalým poškozeným – v hlavním líčení byl předložen jeho omluvný dopis. V něm napsal, že ve spolupráci se svou pojišťovnou je připraven uhradit veškeré finanční nároky vznesené ze strany pozůstalých,“ uvedl k tomu státní zástupce.

Samozřejmě je mi to líto, když si uvědomíte, že je zmařený lidský život
Jan Přibyl

Na odškodné musí počkat

Pozůstalí po zemřelém požadovali při jednání po Přibylovi uhradit odškodné v celkové výši přes 4,2 miliónu korun, soud je však odkázal na občanskoprávní spor.

„Řeší se to v civilním řízení,“ podotkl k tomu Přibyl, když se ho redakce zeptala, zda už zaplatil nějaké odškodné. „Měl jsem tu snahu,“ doplnil k tomu mladík, který už ale dříve sdělil, že bude nároky pozůstalých respektovat.

Jinak se ale ve čtvrtek o rozsudku bavit nechtěl. „Bez komentáře. Nemám k tomu co říct,“ odpovídal Přibyl opakovaně na dotazy Práva.

Letos v lednu, ještě před svým obviněním, byl ale o něco sdílnější a celou věc označil za nešťastnou. „Samozřejmě je mi to líto, když si uvědomíte, že je zmařený lidský život. Takováto událost nastala sledem několika kritických rozhodnutí anebo i náhod. Osobně mě to poznamenalo a zasáhlo,“ podotkl tehdy.

O řidičák přišel na místě

Není prý „nějaký frajer“, ale jen obyčejný prodejce nových aut. O řidičák přitom Přibyl přišel hned po nehodě, kdy mu ho zabavili policisté přímo na místě tragédie.

I když mladík podle svých dřívějších slov pro Právo, potvrzených nyní žalobcem, vinu uznal, na osudnou nehodu měl přece jen jiný pohled.

„Z prvotního šetření vzešlo, že mi cyklista nedal přednost při vjíždění na pozemní komunikaci. On sedl na kolo, sešlápl a vyrazil proti mně. Srazil jsem ho zhruba půl metru od krajnice,“ přiblížil svou verzi mladík, který se prý snažil s dalšími lidmi poskytnout zraněnému první pomoc, ale marně.

Připustil však, že v době srážky jel vyšší než povolenou rychlostí, tipuje to ale maximálně na 80 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám