Hlavní obsah

Při požáru u Bzence hasiči prolili 20 miliónů litrů vody

Právo, Milan Vojtek
Bzenec

Záblesky světel a čilý ruch na frekvenci zasahujících hasičů prozrazovaly v noci na pondělí, že bitva o spáleniště, nebo snad o ohněm dosud nedotčený les mezi Bzencem a Ratíškovicemi na Hodonínsku dosud neskončil. Přiblížil se ale do finále.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zádové postřikovače byly dobrou zbraní na likvidaci skrytých hrozeb v lese.

Článek

Zapojili se do ní kromě jiných i hasiči z Břeclavska. Byli spokojení, že zmatek a nervozita z prvního večera požáru zmizely a nahradilo je fungující soukolí systému. Jednotka z Valtic se dokonce představila v roli hostitele. Po půlnoci se ve vysílačce ozvalo: ”Hasiči Břeclav volají Valtice. Uvaříte nám kafe?”

Kladná odpověď odstartovala další prosbu. Prý jestli zbude i pro posádku dvou hasičských cisteren ze Slovenska.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči z Bratčic si našli i chvíli na kávu.

”Jo, ale bez cukru, dali nám to 3:1,” následovala reakce s připomínkou na nedávný duel českých a slovenských hokejistů na mistrovství světa. Právě kus lesa, který vyfasovali valtičtí hasiči na hlídání a dohašování, patřil k nejvytíženějším. Čerpadla cisterny, stejně jako ruční postřikovače, přenášené na zádech, byly v noci v čilé permanenci. Přeci jen klidnější byl rajón starobřeclavských hasičů. I tam hlídka, obcházející svěřený úsek, musela volat na pomoc jejich cisternu.

Podzemní ohniska zůstávají hrozbou

”Mám tady na termovizi sedm set stupňů,” hlásil kolegovi z hlídky Patrik Wunsch. Stačilo malé hrábnutí do půdy a objevila se vrstva žhavých uhlíků. O červenou barvu a patřičnou teplotu je záhy připravila voda z cisterny. Jindy stačilo jen místo odkrýt a hrozba zmizela.

”Právě podobná ohniska v podzemí jsou hrozbou, kterou nemůžeme podcenit,” komentoval výsledek noci velitel zásahu Martin Červenka. Věří, že nejpozději v úterý, předá les zpět lesníkům. Má to však jedno ale. ”Chceme, aby i potom, v následujících třech, čtyřech týdnech byli v lese nepřetržitě hasiči, asi by se jednalo o čtyři jednotky, které by monitorovaly situaci,” řekl.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Velitel hasičů na Hodonínsku Martin Červenka má nemalý podíl na dobrém chodu soukolí hasičského zásahu.

”Už tady není žádné místo, kde by les hořel plamenem. V noci na dnešek jsme zlikvidovali třicet ohnisek skrytého požáru,” uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Příznivý vývoj situace vedl k tomu, že velitelé začali odesílat domů první jednotku. Vše, kdo se do práce zapojili, podle nich patří stejný dík.

Prolily 20 miliónů litrů vody

V Bzenci operovali hasiči osmi krajů i slovenská výpomoc. ”Je za nimi prolitých dvacet milionů litrů vody, zasahovalo celkem 1 300 hasičů, kteří tady spotřebovali celkem 29 500 litrů pohonných hmot,” řekl mluvčí hasičů. Štáb dostal nespočet dalších nabídek na pomoc, které ale už musel odmítat.

Náklady na boj s ohněm jsou zatím kolem deseti milionů korun. Příčina je neznámá. Jedno je zatím jisté, hořet začalo v lokalitě Střelnice, odkud se plameny rozšířily a strávily podle posledního upřesnění kolem 170 hektarů.

”Odhady škody uděláme v nejbližších dnech, předpokládám, že se bude počítat v řádu desítek milionů korun,” řekl lesní správce Bohumil Pipal. Odepsány nebudou jen stromy, se shořelými korunami, ale i ty, které plameny poznačili jen částečně. Kořenovému systému prý stačí jen málo, aby uschnul.

Požár v lesích kolem Bzence je největší za posledních patnáct let. Vyžádal si i pět zraněných hasičů, nikdo ale neutrpěl vážnou újmu. Proč hořelo, má napovědět výsledek šetření expertů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám