Hlavní obsah

Při hospodské rvačce zabil, dostal 6,5 roku

LIBEREC

Krajský soud v Liberci potrestal ve středu trestem na 6,5 roku Martina Horáka, který minulý rok na jaře při hospodské rvačce v Janově nad Nisou na Jablonecku zabil Roma Michala Bílého. Během soudního procesu vyšlo najevo, že událost neměla rasový motiv, ale jednalo se o klasickou rvačku v hospodě.

Článek

"Bílý nejdříve strčil do Horáka, Horák ho povalil na zem a rozbil vedle něj půllitr s pivem. Pak šel se svými známými pryč, ale Bílý ho doběhl a pokusil se ho udeřit pěstí," uvedla soudkyně Olga Fričová.

Dvacetiletému Horákovi se podařilo uhnout a následně udeřil Bílého několikrát pěstí do hlavy. Když ležel Rom na betonu, vzal Horák jeho hlavu a prudce s ní praštil o zem. Způsobil Bílému velké množství tříštivých zlomenin a poškození mozku s otokem.

Horákovi hrozilo až dvanáctileté vězení. Podle svědkyně přispělo k trestu ve spodní polovině trestní sazby několik polehčujících okolností. Bílý po ukončené potyčce běžel za odcházejícím Horákem a snažil se ho praštit.

Oba muži byli hodně opilí. V krvi jim kolovala více než dvě promile alkoholu, což odpovídá zhruba osmi naráz vypitým pivům. Soudní znalci potvrdili, že Horák není agresivní typ a svůj útok by v budoucnu neměl opakovat.

Soud rozhodl, že mladý muž stráví kvůli čistému trestnímu rejstříku trest ve vězení s dozorem. Horák se proti rozsudku okamžitě odvolal. "Bílý mě dvakrát trefil pěstí a já jsem se jen bránil," hájil se mladík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám