Hlavní obsah

Přežila útok kyselinou, teď už je z nejhoršího venku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Před půldruhým měsícem nebylo jisté, jestli vůbec přežije. Teď to vypadá, že už má nejhorší za sebou. Pětadvacetiletá Martina z Plzně se postupně zotavuje z následků mimořádně brutálního útoku z 18. listopadu, kdy ji někdo polil kyselinou a způsobil jí těžká zranění obličeje a také vnitřních orgánů.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kriminalista na místě činu zajišťuje stopy

Článek

„Je to na dobré cestě, ale ještě ji čeká běh na dlouhou trať,“ říká s nadějí v hlase její otec Miroslav P. Podle něj Martina už není připojena na přístrojích, komunikuje a zajímá se o všechno dění kolem. „Poslouchá rádio a televizi. Je zvědavá, co dělá náš pes, a vlastně chce slyšet všechny novinky z domova,“ uvedl 55letý muž v rozhovoru pro Právo.

Do budoucna hledí s optimismem

Ačkoli mladá žena ještě nemá definitivně vyhráno nad všemi zdravotními následky, snaží se do budoucna hledět s optimismem. „Je strašně moc důležité, že se neuzavřela do sebe. Jsme za to rádi,“ pokračoval dále pan Miroslav. Věří, že lékařská věda dnes umí takové divy, že třeba za rok už nebude na Martině poznat, co se jí stalo.

Ze začátku, když ještě ležela v Plzni, nemohla mluvit. Psala nám všechno na lístečky. Teď klábosíme o všem možném.
otec napadené

Hrůzný čin byl pro rodinu velkou ránou, která přišla jako blesk z čistého nebe. „Ještě ten den, kdy se to stalo, jsme za ní byli v nemocnici. Ležela v umělém spánku, tělo samá hadička jako po nějakém masakru. Ani lékaři ve svých prognózách nesršeli zrovna optimismem. Žádnou povzbuzující informaci jsme od nich neslyšeli. Naopak, mluvili o kritickém stavu,“ vzpomínal otec Martiny.

Policisté se svědkyní na místě činu Video: Patrik Biskup, Právo

V rodině pak nastalo obrovské napětí. Všichni se strachovali, co bude dál, jak to všechno dopadne. Začátkem prosince ale přišla dobrá zpráva.

O útoku Martina nemluví

„Doktoři nám oznámili, že Martina už není přímo ohrožena na životě a že její zdravotní stav dovoluje převoz na specializovanou kliniku do Prahy. Hrozně moc se nám ulevilo,“ líčil muž další sled událostí. Velkou sílu dala rodině i podpora od přátel a známých. „Za to bych jim chtěl moc poděkovat. Velmi si toho vážíme,“ podotkl Miroslav P.

Za Martinou jezdí na návštěvu členové rodiny jednou za dva nebo tři dny. „Ze začátku, když ještě ležela v Plzni, nemohla mluvit. Psala nám všechno na lístečky. Teď klábosíme o všem možném s jedinou výjimkou – nevracíme se k tomu, co se stalo. Už jsme to sice jednou trochu naťukli, ale pak jsme od toho ustoupili. Nechceme se s ní o tom bavit už také proto, že probíhá policejní vyšetřování a neradi bychom ji v tom nějak ovlivňovali,“ uvedl dále Miroslav P.

Kyselinu také polkla 

Na otázku, kdo a proč takovou ohavnost Martině provedl, po krátkém zamyšlení odpověděl: „Mám určité podezření. Nechci ale o tom mluvit. Něco jsem k tomu řekl policii. Teď je na ní, aby případ objasnila. Každopádně ten, kdo to udělal, si zaslouží velmi přísný trest. Věřím, že bude dopaden, usvědčen a spravedlivě potrestán,“ uzavřel Miroslav P.

Martinu překvapil útočník v okamžiku, když nasedala do auta zaparkovaného v ulici Pod Vrchem. Chrstl jí kyselinu do obličeje a utekl. Žíravina se ženě dostala i do trávicího traktu, neboť ji v leknutí částečně polkla. Případ policisté vyšetřují jako pokus o vraždu s tím, že šlo o cílený útok, a ne o náhodný akt nějakého smyslů zbaveného člověka.

Po pachateli stále pátrají. Před Vánocemi kriminalisté prohledali dům bývalého přítele Martiny a zabavili mu jeho automobil, který nyní zkoumají experti. Nikoho však zatím neobvinili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám