Hlavní obsah

Převoz brutálního únosce: Temné brýle, oranžová kombinéza a maskovaní muži zákona

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní prezidium v sobotu navečer poskytlo Novinkám video ze zadržení Hosejna Najerího, kterého čeští detektivové z oddělení cíleného pátrání zatkli ve spolupráci s americkou FBI. Američané po cizinci pátrali celý rok poté, co Najerí spolu se třemi dalšími násilníky přepadl a brutálně mučil kalifornského lékárníka.

Policie zadržela ve spolupráci s FBI v Praze hledaného mužeVideo: Policie ČR

 
Článek

Policie cizince zadržela již ve čtvrtek po příletu na Letiště Václava Havla v Praze, kam přiletěl z Íránu a chystal se na cestu do Španělska za rodinou. Američtí agenti ho viní z únosu, mučení a těžké újmy na zdraví. Hrozí mu až doživotní trest vězení.

Na muže byl vydán předchozí souhlas státního zástupce se zadržením. Policisté ho zadrželi na Terminálu 1, odkud byl po procesních úkonech převezen do vydávací vazby. Muž bude v nejbližších dnech pravděpodobně vydán do Ameriky.

„Celá akce byla naplánována tak, aby bylo eliminováno riziko útěku cizince nebo jeho násilného chování vůči policistům nebo jiným osobám. Zadržení cizince proběhlo bez nejmenších komplikací a podle slov kriminalistů byl muž jednáním české policie překvapen,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková.

Oběti uřízli přirození

K únosu a napadení došlo minulý rok v říjnu. Najerí a další tři pachatelé unesli kalifornského lékárníka do pouště, kde mu mimo jiné uřízli penis. Snažili se tak z něho dostat ukryté peníze. Lékárník útok přežil, ale pachatelé utekli i s jeho poškozenými genitáliemi. Lékaři je proto nemohli přišít zpátky.

Muž, který měl celý útok naplánovat, Kyle Shirakawa Handley, byl dopaden již loni na konci října a od té doby je ve vazbě. Další dva podezřelé, Ryana Anthonyho Kevorkiana a Naomi Josette Kevorkianovou zadržela policie v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám