Hlavní obsah

Přes den myslivci, v noci pytláci. Policie stíhá dvojici z Bruntálska

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuriózní případ myslivců, kteří chodili střílet zvířata v noci, kdy je to zakázáno, a maso pak konzumovali a možná i prodávali, vyšetřuje policie na Bruntálsku. Z přečinu pytláctví kriminalisté obvinili otce a syna, zároveň jim zabavili zbraně i střelivo a další příslušenství.

Foto: Policie ČR

Policie u pytláků zabavila zbraně, střelivo i další příslušenství pro lov.

Článek

Kolegové jsou z jednání dvojice v šoku, protože jde o naprosto výjimečný případ, který nemá minimálně v okrese Bruntál obdobu.

O případu informovala ve středu policie s tím, že u obviněných byly provedeny domovní prohlídky, při kterých bylo zajištěno větší množství legálně držených zbraní.

„Následně policejní komisař zahájil jejich trestní stíhání z přečinů pytláctví, krádeže a poškození cizí věci,“ uvedla mluvčí policie Pavla Jiroušková.

Oba myslivci podle ní mají řádně vydané zbrojní průkazy, patřičné zkoušky z myslivosti i další povolení potřebné pro lov. Legální činnost myslivce ani morální zásady jim ale zřejmě nepřinášely potřebný užitek. Podle policie se nekalé činnosti v lesích dopouštěli po dobu posledních dvanácti měsíců, a to výhradně v nočních hodinách, tedy v době, kdy je lov vysoké zvěře ze zákona zakázán.

Foto: Policie ČR

Policie u pytláků zabavila zbraně, střelivo i další příslušenství pro lov.

„Za užití nejrůznější pozorovací a zaměřovací techniky uzpůsobené k identifikaci objektu za snížené viditelnosti využívané především pro lovecké účely měli lovit vysokou a srnčí zvěř v různých honitbách v okrese Bruntál,“ sdělila mluvčí policie Pavla Jiroušková.

Kromě toho myslivci podle obvinění ulovili v soukromé honitbě sele a laň. „Tato zvířata vyvrhli a uložili do chladicího boxu. Aby se nezjistilo, že jde o neoprávněný lov, měli sele označit starou, již jednou použitou plombou. Následně měli sele odvézt a užít pro svou potřebu,“ dodala mluvčí. Dalšího divočáka, tentokrát bachyni, ulovili letos v listopadu. Poté byli dopadeni. „Ke svému protiprávnímu jednání se doznali. Trestní stíhání je vedeno na svobodě, hrozí jim trest odnětí svobod do výše pěti let,“ řekla mluvčí.

Masaři, či bouchalové 

Bruntálští myslivci se od jednání svých kolegů distancují. „Něco podobného tady nepamatuji. O případu nemám moc informací, ale povídá se, že se to dělo delší dobu. Na policii prý někdo podal anonymní udání,“ řekl jednatel Českomoravské myslivecké jednoty v Bruntále Pavel Kameník.

Doplnil, že k pytláctví většinou mají lidé dva různé důvody. „V našem slangu jim říkáme buď masaři, nebo bouchalové. První druh pytláků to dělá kvůli zvěřinovému masu, které pak konzumují nebo prodávají. Bouchalové to zase dělají proto, že prostě rádi střílejí. Tihle dva se podle všeho řadí k tomu prvnímu typu,“ dodal Kameník.

Reklama

Výběr článků

Načítám