Hlavní obsah

Přerovští radní obžalovaní z korupce odmítli u soudu vypovídat

Právo, Petr Marek
Olomouc

Údajnou korupční kauzu přerovského primátora a senátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a jeho pěti kolegů z vedení města a magistrátu týkající se veřejných zakázek začal v úterý rozplétat Okresní soud (OS) v Olomouci. Všichni obžalovaní vinu popírají. Jednání je naplánované až do pátku, pokračovat bude i příští týden.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Lajtoch (vlevo), Josef Kulíšek (uprostřed) a Václav Zatloukal (vpravo) u Okresního soudu v Olomouci

Článek

Kromě Lajtocha stojí před soudem i jeho náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) i úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba. Všichni čelí obžalobě ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Nezákonné jednání se mělo týkat zakázek na rekonstrukci zimního stadiónu a stavbu domova důchodců. Obě investice stály podstatně víc, než město plánovalo. Například cena domova pro seniory se zvýšila zhruba o 30 miliónů na více než 167 miliónů korun.

Kromě toho takzvané vícepráce vykonala bez dalšího výběrového řízení stejná firma, která zakázku vyhrála. V obžalobě se řeší i osobní vazby politiků na stavební společnost. Lajtochovi podle státního zástupce firma postavila za zakázku bazén, v případě Zatloukala se zase podílela na stavbě jeho rodinného domu.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Lajtoch (vpravo) u Okresního soudu v Olomouci

Lajtoch i ostatní obžalovaní využili v úterý u OS svého práva a nevypovídali. Všichni přečetli jen krátká prohlášení, v nichž vinu odmítli.

„Všechno probíhalo standardně a korektně. Veškeré kroky, které v daných věcech byly učiněny, postupně schvalovala rada města. Co se týká bazénu v mém domě, jakékoli pochybení odmítám. Byla to sice akce manželky, která si ho vymyslela, vím ale, že všechno bylo řádně zaplaceno,“ prohlásil u OS Lajtoch.

„Všechny zakázky jsme sjednávali na základě posouzení a doporučení odborných komisí. Odmítám, že jsem měl někomu sjednat nějakou výhodu, a odmítám i obvinění z nadstandardních vztahů, které jsem měl udržovat,“ uvedl zase u OS Kulíšek.

Foto: Petr Marek, Právo

Josef Kulíšek u Okresního soudu v Olomouci

V podobném duchu hovořili i ostatní obžalovaní. Zatloukal se navíc vyjádřil k okolnostem výstavby rodinného domu. Tvrdil, že s obžalobou vůbec nesouvisí. „Pokud tam nějaké nesrovnalosti jsou, tak jde výhradně o můj osobní spor se stavební firmou. S tím, co je tady projednávaného, to nemá nic společného,“ řekl Zatloukal.

Případ se k soudu dostal po třech letech. Atypický byl sporem žalobců, který jej provázel. Krajská státní zástupkyně Marie Kodytková třikrát trestní stíhání zastavila s odůvodněním, že „skutek, pro který bylo vedeno, není trestným činem a není ani důvod k jinému postupu“. Nejvyšší státní zástupce však měl jiný právní názor.

Vedení olomouckého krajského státního zastupitelství nakonec Kodytkové kauzu odebralo a přidělilo ji jinému žalobci. Odůvodnili to tím, že nebyla jistota, že bude žalobkyně respektovat závazný právní názor nejvyššího státního zástupce. Kodytková následně na protest proti odebrání spisu rezignovala na svou funkci státní zástupkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám