Hlavní obsah

Přepouštěl plyn, zaznělo na nahrávce. Případ smrtícího výbuchu v Plané rozplétá soud

Právo, Patrik Biskup
Tachov

Tachovská soudkyně Michaela Řezníčková ve středu rozhodla, že nechá podrobit fonetické expertize videonahrávku, kterou pořídil jeden ze svědků požáru skladu plynových bomb v Plané na Tachovsku z léta 2017. Chce ztotožnit člověka, který na ni hovoří o přepouštění plynu. Právě při nepovolené manipulaci s plynem došlo podle expertů k explozi a požáru, při kterém uhořel jeden ze zaměstnanců.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár skladu plynu v Plané u Mariánských lázní v červnu 2017Video: Jan Šrotýř

 
Článek

Za usmrcení z nedbalosti se zpovídá před soudem majitel skladu Pavel Kovařík (64). Podle státního zástupce Ondřeje Wendlera o nelegálním přepouštění plynu věděl.

Nahrávku tehdy během požáru pořídil Kovaříkův soused Zdeněk Hudler a předal ji policii. Je na ní mimo jiné slyšet: „Ten č... přepouštěl plyn.“

U soudu Hudler tvrdil, že tím mluvícím člověkem není on, ale řekl jméno muže, který tam podle něj tuto větu pronesl. Dotyčný to ale při výslechu popřel a naopak tvrdil, že hlas na nahrávce patří Hudlerovi.

Foto: Novinky

Požár skladu v Plané v červnu 2017

„Během požáru došlo k řetězovým výbuchům desítek plynových lahví, v důsledku čehož byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Při požáru zemřel šedesátiletý pracovník firmy,“ uvedl žalobce.

Vzduchem tehdy létaly kovové střepiny, domy se otřásaly v okruhu půl kilometru, desítky lidí hasiči evakuovali a několik ulic včetně železniční tratě muselo být uzavřeno.

Podle žalobce neměl Kovařík povolení k manipulaci s plyny a sklad nesplňoval podmínky pro skladování tlakových lahví s plyny. „Obžalovaný tím vydal lidi nebezpečí smrti,“ zdůraznil státní zástupce.

Kovařík před soudem jakékoliv přepouštění plynu popřel. „O ničem takovém nevím. Jen jsme prodávali. Plyn mohl unikat z lahví, které měly poškozené například těsnění ventilu. Stává se také, že při manipulaci s lahvemi dochází k nárazům a při tom se může ventil pootevřít,“ prohlásil Kovařík.

Přiznal, že objekt neměl patřičně zkolaudovaný. „Spoléhal jsem na dobrozdání hasičů, kteří tam byli na kontrole v roce 2014 a skladování plynových lahví v něm schválili. Kolaudaci jsem s časových důvodů nestihl. Myslel jsem si, že když je to provozu schopné, je kolaudace už jen administrativní krok,“ pokračoval Kovařík.

BEZ KOMENTÁŘE: Pavel Kovařík u soudu v TachověVideo: Patrik Biskup, Právo

Při ohledání místa požáru objevili vyšetřovatelé speciální velkokapacitní nádobu, prostřednictvím které je možné plyn přepouštět. Soudní znalec potvrdil, že v době exploze byly její ventily otevřené, což ukazuje na to, že docházelo k nějaké manipulaci. „Ta nádoba se nepoužívala, byla prázdná,“ reagoval Kovařík. Ten byl v okamžiku exploze v sousední budově.

„Ozvala se rána a pak se zvedl obrovský oblak prachu. Běžel jsem ke skladu, hořelo na rampě a plameny byly i na zdi. Viděl jsem, že uvnitř leží tělo. Vzal jsem vědro s vodou a snažil se k němu prohasit cestu. Nešlo to, pak začaly bouchat lahve,“ popsal dramatické okamžiky Kovařík s tím, že sám se pak přidusil kouřem a musel být ošetřen záchranáři.

Hlavní líčení pokračuje u tachovského soudu v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám