Hlavní obsah

Před soudem stanuli mladíci, kteří 28 ranami ubodali taxikáře

Liberec
Aktualizováno

Za přísných bezpečnostních opatření začalo v úterý u Krajského soudu v Liberci hlavní líčení se dvěma muži, kteří jsou obžalováni z loňské brutální vraždy taxikáře na Liberecku. Zasadili mu 28 bodnořezných ran kvůli 4000 korunám. Hrozí jim až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Obžalovaní Luboš Nigrin (vlevo) a Roman Brykner (druhý zprava) u Krajského soudu v Liberci

Článek

Z vraždy sedmačtyřicetiletého taxikáře jsou obžalovaní šestadvacetiletí Roman Brykner a Luboš Nigrin. Znali se už z dob studia na učilišti Hubálov nedaleko Mnichova Hradiště. K činu se oba doznali, dnes ale vypovídat odmítli.

Podle obžaloby mladíci do auta své oběti nastoupili 25. února 2012 krátce před půlnocí. Byli ozbrojeni kuchyňskými noži. Nechali se odvézt k autobazaru za sídlištěm Kunratická v Liberci. Oba při výpovědích v přípravném řízení uvedli, že vraždu neplánovali. "Plán byl obrat ho (taxikáře), nože jsme měli mít jen jako výhružku," uvedl ve své výpovědi Brykner.

Přepadení taxikáře vymyslel Nigrin, na něhož byly vedeny dvě exekuce. Jedna byla za nezaplacenou elektřinu ve výši 180 tisíc korun a druhá za zhruba dva milióny korun. "Ten vyšší dluh vznikl, že jsem byl jako bílý kůň, za což jsem byl i odsouzen," uvedl při výslechu na policii Nigrin. Oba obžalovaní byli v době činu bez práce a společně bydleli v bytě u rodiny Nigrina.

Chtěl zaplatit dluhy

Peníze Nigrin potřeboval ke splacení dluhu, jinak by se mu podmíněný trest změnil na nepodmíněný. Očekával, že taxikář bude mít u sebe deset až 15 tisíc. Oběť vybrali náhodou. Nechtěli nikoho mladého, kdo by mohl být ozbrojen a navíc by mohl mít rodinu. Po zavražděném muži však zůstala malá dcera. "Kdybych mohl, tak bych to vrátil, musel hodně trpět," řekl Nigrin v přípravném řízení.

Brykner rodině napsal omluvný dopis. Oba ve výpovědích uvedli, že vraždu neplánovali. Brykner prý jen viděl, jak jeho kamarád znenadání zaútočil. Zabít taxikáře Nigrina údajně napadlo, až když auto zastavilo u autobazaru. Prý se obával, že by je mohl popsat. Zaútočil na něj v okamžiku, kdy chtěl řidič zaplatit za jízdu. Nigrin sedící vzadu vytáhl nůž a pravou rukou opakovaně rychle bodal taxikáře hlavně do krku. "Vzpomněl jsem si na babičku, kterou utloukli paličkou na maso, to byl pro mě takový agresivní start," řekl Nigrin policistům.

Babičku obžalovaného znásilnil a zabil soused

Jeho sestra uvedla, že jejich babičku v 70 letech napadl paličkou soused z panelového domu a znásilnil ji. Starší žena útok nepřežila. Podle Nigrina neměl taxikář šanci se bránit. Když se umírající řidič pokusil kopnout do vysílačky, Nigrin křikl na Bryknera, aby mu pomohl. Brykner taxikáře bodl nejméně dvakrát. Nigrin si poté sedl na místo řidiče a s autem odjeli na konec jablonecké ulice Za teplárnou, kde druhý den v 05:30 opuštěnou Škodu Superb objevila hlídka policie.

Tělo taxikáře dali obžalovaní muži do kufru a vzali mu peněženku se 4000 Kč, platební karty a doklady. Nože i prázdnou peněženku odhodili v dalších dnech do řeky Nisa.

Zavražděný muž měl v Jablonci pohřeb loni začátkem března. Vyprovodila jej tehdy kolona taxikářských aut, pro jeho kolegy byla jeho smrt velkým šokem. Taxikáři měli velký zájem i o účast na dnešním líčení a kvůli nedostatku míst řada z nich seděla na donesených židlích. Justiční stráž v obavě před incidentem poslala do soudní síně pět ozbrojenců, jednání zatím probíhá bez konfliktů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám