Hlavní obsah

Pražský úředník dostal za podvod osm let

Právo, Josef Koukal

Na osm let do vězení poslal ve středu Městský soud v Praze 32letého bývalého referenta odboru dopravy Městské části Praha 1 Davida Borkovce. Úředník si po osm let nechával posílat na soukromý účet poplatky za zábor veřejných prostranství, městu má teď vracet přes 33 miliónů korun.

Článek

Hlavní líčení bylo rozepsáno do konce týdne, nakonec však předsedkyně senátu Veronika Čeplová rozhodla v pouhých dvou dnech. Borkovec, kterému hrozilo až 12 let vězení, se k činu přiznal.

Obžaloba ho vinila ze zpronevěry a zneužití pravomoci veřejného činitele, soudkyně ale čin překvalifikovala na podvod. V kauze, která vyplavala na povrch letos v březnu, sehrála hlavní roli nedostatečná kontrola finančních toků na radnici Prahy 1.

Ačkoli Borkovec začal město okrádat už v roce 1998, na úřadě jeho transakce odhalili až začátkem letošního roku po zavedení nových pravidel kontroly a auditu. Zjistilo se, že si přilepšoval asi čtyřmi milióny korun ročně.

Samotný princip podvodu je přitom až neuvěřitelně prostý. Úředníkovi stačilo na formulářích pro žadatele o zábor městských ploch místo účtu radnice uvést číslo svého soukromého konta. Vedoucí odboru Karel Žrout, který dokumenty podepisoval, si záměny nevšiml, oba účty byly vedeny ve stejné bance a začínaly stejnou cifrou. "Nejdřív jsem to zkusil jednou a vyšlo to, pak víckrát. Doufal jsem, že s tím budu umět přestat," vypověděl Borkovec.

Když úřad v roce 2004 začal výši poplatků uvádět na samostatném dokumentu, předtiskl si referent falešné formuláře a ve své praxi pokračoval. Stačilo, aby své podklady nepředával finančnímu oddělení ke kontrole. V evidenci se tak faktury vůbec neobjevily. Přestože škody jdou do desítek miliónů, úředník tvrdí, že na svém podnikání nezbohatl. Většinu peněz pohltily údajně drahé dovolené a život na vysoké noze.

Při domovní prohlídce u něj policie větší obnos nenašla. Zajistit se podařilo pouze necelé dva milióny korun ze zálohy na byt a několik méně významných částek z Borkovcových účtů.

V souvislosti s kauzou opustili letos svá místa na radnici Prahy 1 dva Borkovcovi nadřízení, kromě šéfa odboru Žrouta také vedoucí oddělení, v němž referent pracoval. Rozsudek Městského soudu v Praze není zatím pravomocný, Borkovec i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám