Hlavní obsah

Pražský soud řeší vydání bývalého dozorce a spolupracovníka Navalného do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud se v pondělí začal zabývat žádostí Ruské federace o vydání bývalého vězeňského dozorce Jevgenije Sergejeva k trestnímu stíhání do Ruska. Tamní úřady ho viní z podvodu, podle jeho advokáta Leonida Kušnarenka je však obvinění vykonstruované a účelové. Sergejev byl podle právníka spolupracovníkem opozičního politika Alexeje Navalného. Rozhodnutí vynese soud 29. března.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jevgenij Sergejev (vlevo), spolupracovník ruského opozičního politika Alexeje Navalného, na chodbě Městského soudu v Praze.

Článek

Muže, který má estonské a ruské občanství, zadržela policie loni v říjnu. Poté byl v Česku ve vazbě. V únoru ho soud propustil, když složil kauci 2,4 milionu korun. Sergejev podle Kušnarenka bydlí v Estonsku, v Česku podniká.

Přestože podle zpráv ministerstva spravedlnosti a ministerstva vnitra nelze v současné době monitorovat, jak Rusové zacházejí s vězni, navrhla státní zástupkyně, aby soud muže do Ruska vydal.

Ruská invaze na Ukrajinu se podle ní Sergejeva netýká.

Ruský soud poslal Navalného na devět let do vězení

Zahraniční

Bývalý dozorce je v Rusku stíhán za podvod, za což mu podle Kušnarenka hrozí dvouleté až desetileté vězení.

„Jedná se o klasickou hospodářskou trestnou činnost, která je bohužel hodně zneužívaná orgány činnými v trestním řízení v Ruské federaci,“ řekl po jednání novinářům.

Sergejev byl podle něj obviněn pouze na základě výpovědí jeho spoluobviněných, které učinili pod nátlakem.

„Vzhledem k tomu, že byl v Ruské federaci aktivním účastníkem boje proti putinovskému režimu, bojí se o své zdraví a bezpečí,“ uvedl advokát.

Žádal proto, aby soud prohlásil vydání za nepřípustné. Muž podle něj jako elitní vězeňský dozorce odmítl rozkaz napadat a mučit vězně. Následně v Petrohradu organizoval s Navalným shromáždění proti prezidentovi Vladimiru Putinovi.

„Mám za to, že země, která porušuje veškeré mezinárodní dohody, takové zemi se věřit nedá. Můj život tam bude ohrožen,“ uvedl Sergejev před soudem.

Soud poslal bratra Navalného za mříže. Ten odletěl na Kypr

Evropa

Senát vedený předsedou Tomášem Kubovcem ve věci v pondělí nerozhodl, jednání odročil na konec března.

Navalného shledal ruský soud v novém procesu vinným z podvodu a vzápětí také z pohrdání soudem. Informovaly o tom v úterý tiskové agentury. Prokuratura pro známého kritika Kremlu požádala v souvislosti s těmito obviněními 13 let vězení.

Navalnyj je v současné době ve věznici, kde si odpykává zhruba 2,5letý trest kvůli porušení podmínky dřívějšího rozsudku za údajnou zpronevěru. Vinu odmítá.

Navalnyj označil své věznění za politicky motivované s cílem zhatit jeho politické ambice. V zemi loni vypukly kvůli jeho věznění rozsáhlé protesty, proti nimž úřady tvrdě zasáhly.

Reklama

Výběr článků

Načítám