Hlavní obsah

Pražský policista se ve službě pokusil znásilnit ženu, dostal podmínku

Praha
Aktualizováno

Pražský policista, který měl loni noční službu na hlavním nádraží v Praze, zkusil na ulici znásilnit kolemjdoucí ženu a ukradl jí telefon. Městský soud v Praze mu za to nyní pravomocně uložil dvouletý podmíněný trest, informovala mluvčí soudu Markéta Puci. Muž musel u sboru skončit poté, co případ vyšel najevo.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Z dřívějšího rozsudku vyplývá, že policista byl v minulosti osmkrát kázeňsky trestán, mimo jiné kvůli alkoholu.

Incident se stal loni 17. ledna tři hodiny po půlnoci v ulici Španělská, která vede nad kolejištěm. Z večírku se tudy vracela pětatřicetiletá žena, která se chtěla projít zasněženým nočním městem, a proto chvíli předtím vystoupila z taxíku.

Policistům později popsala, že k ní přišel muž a ptal se jí na cestu na nádraží. Když mu ji vysvětlila, zeptal se jí vulgárně na sex. Pohrozila mu přivoláním policie a chtěla odejít. „Když se vzápětí otočila, viděla, že obžalovaný měl ruku v rozkroku v kalhotách, pak ji vyndal a rozběhl se k ní. Když poškozenou doběhl, strčil do ní rukama, v důsledku čehož po udeření do hlavy o zeď domu spadla na zem na záda, přičemž se jí v pokleku snažil roztáhnout nohy,“ píše se v rozsudku.

Žena se ubránila kopáním, takže násilník nakonec odešel. Předtím sebral mobil, který napadené při útoku upadl. Kriminalisté s ženou sestavili podobiznu pachatele, kterou rozeslali na služebny. Policisté z nádraží v zobrazeném útočníkovi identifikovali jednoho ze svých kolegů, který měl v době napadení službu.

Na čin se převlékl

Oběť pak podpraporčíka okamžitě poznala při tzv. rekognici. Zjištění, že jí ublížil policista, s ní otřáslo. U soudu uvedla, že se jí dělá špatně, kdykoliv spatří uniformovaného člověka. Bojí se vycházet ven a musí chodit k psychologovi.

Je zřejmé, že fyzicky napadal jiné osoby.
soudce

Policista svou vinu popíral. Obvodní soud pro Prahu 2 a následně městský soud ale dospěly k závěru, že pachatelem jednoznačně byl. Vedle výpovědi napadené ho usvědčily výslechy kolegů a odposlechy telefonu, z nichž vyplynulo, že měl dost času i osobních zkušeností k tomu, aby se mohl v době incidentu převléknout z uniformy a nepozorovaně – a nedovoleně – odejít z nádraží, kde měl hlídat.

„Soud je toho názoru, že obžalovaný předmětného dne neopustil prostor Hlavního nádraží ve službě poprvé,“ uvádí verdikt obvodního soudu.

Měl kázeňské prohřešky

Ze spisu plyne, že pachatel nastoupil k policii v roce 2007 a loni v květnu byl rozhodnutím ředitele pražských policistů propuštěn. Ve služebním poměru dostal osm kázeňských trestů za přestupky související s alkoholem, silničním provozem, veřejným pořádkem, občanským soužitím a porušením služebních povinností.

V roce 2015 navíc úřady projednávaly čtyři jeho přestupky. „Je zřejmé, že fyzicky napadal jiné osoby, to jest dopouštěl se opakovaných násilných projevů vůči svému okolí,“ uvedli soudci.

Za pokus o znásilnění a za krádež uložil obvodní soud muži nejprve maximální, tedy tříletou podmínku s pětiletou zkušební dobou. Odvolací senát mu nyní podmíněný trest snížil na dva roky s tříletou zkušební dobou. Ženě měl expolicista původně uhradit přes 300 tisíc korun za způsobenou újmu, oběť se však peněz nakonec bude muset domáhat v občanskoprávním řízení. Odvolací trestní soud jí přiznal jen náhradu za ukradený telefon, protože výši újmy nedoložila znaleckým posudkem.

Anketa

Připadá vám dvouletý podmíněný trest pro policistu za pokus o znásilnění ženy ve službě přiměřený?
Ano
2,3 %
Ne
97,7 %
Celkem hlasovalo 6965 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám