Hlavní obsah

Pražský imám dostal 10 let. Neuznávám vaši legislativu, řekl soudci a při verdiktu seděl

Právo, jkk
Praha

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh stráví za účast na teroristické skupině ve vězení deset let. Jeho bratr Omar dostal 11 let a jeho švagrová Fátima Hudková šest let. Rozhodl o tom ve čtvrtek Vrchní soud v Praze. Ten sice zrušil předchozí rozsudek pražského městského soudu, protože nesouhlasil s právní kvalifikací, tresty však rozdal totožné.

Soud s pražským imámemVideo: Jakub Kotalík, Právo

 
Článek

Bývalý imám dlouhodobě tvrdí, že české právo neuznává, což demonstroval i při čtvrtečním vyhlášení rozsudku. Při vyhlášení rozsudku si mají totiž všichni přítomní v jednací síni stoupnout. Shehadeh však zůstal i po výzvě předsedy senátu Luboše Vrby sedět na lavici pro obžalované. „Neuznávám vaši legislativu,“ opáčil obžalovaný.

Za podporu terorismu dostal pražský imám 10 let

Krimi

Vsedě si tedy vyslechl, že jej vrchní soud uznal vinným z účasti na teroristické skupině ve formě pomoci. Toho se podle senátu dopustil finanční podporou džihádistů v Sýrii a tím, že pomáhal bratru Omarovi i Hudkové se do Sýrie dostat.

Foto: ČTK, ČTK

Vrchní soud v Praze projednával odvolání v případu bývalého pražského imáma Samera Shehadeha

Letos v únoru Shehadeh dostal desetiletý trest. Spolu s ním byl v nepřítomnosti odsouzen na 11 let jeho bratr Omar a k šesti letům vězení jeho švagrová Fátima Hudková. Proti verdiktu se tehdy odvolali státní zástupce, Shehadeh i obhájci zbylých obžalovaných.

Peníze pro dva bojovníky

Podle obžaloby bývalý pražský imám pomohl v listopadu 2016 svému bratrovi vycestovat do Sýrie a připojit se k teroristické organizaci Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Později měl zajistit cestu i Hudkové, kterou předtím po internetu s Omarem oddal. Teroristické organizaci také přes prostředníky několikrát poslal peníze. Bývalý imám se k pomoci bratrovi a jeho ženě i k posílání peněz do Sýrie u hlavního líčení přiznal. Nepovažuje to však za trestné.

Podpořil jsem dva bojovníky, zbytek byla charita, řekl soudu bývalý pražský imám

Krimi

Trojice byla prvostupňovým soudem odsouzená také za financování terorismu, protože zaplatili vybavení dvou bojovníků a další peníze poskytli podle obžaloby na podporu teroristické organizace. Podle verdiktu šlo v přepočtu o téměř 600 tisíc korun. Shehadeh řekl, že šlo o peníze na léčbu zraněných či zajištění jídla lidem postiženým válkou.

„Podporoval jsem dva jediné bojovníky. Podpořil jsem je jednou ve formě finanční pomoci na výbavu. Všechno ostatní šlo na humanitární pomoc. Šlo o boj proti krutému režimu, který se dopouští genocidy na svém lidu, a doručení humanitární pomoci,“ uvedl u hlavního líčení.

Omar Shehadeh a Hudková jsou stíháni jako uprchlí. Policie po nich stále pátrá. Státní zástupce Marek Bodlák už dříve uvedl, že o nich měl poslední informace v říjnu 2017. Shehadeh v minulosti prohlásil, že se s nimi naposledy zkontaktoval v polovině roku 2018.

Palestinské kořeny

Bratři Shehadehovi se narodili v Praze a mají palestinské kořeny. Dívka podle vyšetřovatelů pochází ze Středočeského kraje a přijala jméno Fátima, přičemž odjela přes Turecko do Sýrie, aby se stala nevěstou mladšího z bratrů, který se zapojil do džihádu.

Podle obžaloby na ni čekal v Sýrii a bývalý imám oběma s celou akcí pomáhal. Vycestovat se jí podařilo až napodruhé autobusem, poprvé byla vrácena z Turecka. Ve vyjádření se pak označila za mudžáhida, tedy bojovníka svaté války proti nevěřícím. Matce psala, že je teroristka a že se chtěla zapojit do džihádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám