Hlavní obsah

Pražský hotel, ve kterém uhořeli hosté, měl vypnuté zabezpečení proti požáru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie kvůli tragickému požáru v Náplavní ulici v Praze obvinila dva zaměstnance hotelu. Na páteční tiskové konferenci to sdělili pražští policisté. Hotel měl podle kriminalistů vypnuté elektronické zabezpečení proti požáru. Při události zemřelo celkem pět lidí.

Elektronický zabezpečovací systém byl vypnutý, řekl kriminalistaVideo: Novinky

 
Článek

„Elektronický zabezpečovací systém spustí při požáru akustický signál, pak se nahodí agregát a odvětrávání. Tento elektronický systém byl vypnutý, ale nevíme, kdo ho vypnul,“ uvedl kriminalista Jiří Zábrodský.

Podle něj policisté zjistili, že v minulých měsících se systém pravděpodobně sám spouštěl a jezdili tam technici, což mohlo rušit hosty, a proto byl systém zřejmě vypnutý.

Požár hotelu v centru PrahyVideo: Marek Bádal, Novinky

„Požární zabezpečení bylo vyprojektováno správně. Spojovací dveře se zavírají, když systém funguje, zapěňují se a kouř se přes ně nedostane. Hosté pak prostor opustí jiným evakuačním východem. Tyto dveře ale překážely a byly zabezpečeny klínky, tudíž zahořela recepce, dřevěná recepce, která intenzivně hořela. Z recepce šly zplodiny, lidé ale byli na pokojích a o ničem nevěděli. Kdyby fungovalo zabezpečení, zavřely by se dveře,“ popsal kriminalista.

Jak policie a znalci dále zjistili, požár s největší pravděpodobností vznikl odhozením nedopalku cigarety do vnitrobloku. Následně se požár rozšířil přes zázemí recepce do haly hotelu, haly v prvním a druhém poschodí. Pak zplodiny hoření zasáhly veškeré ubytovací prostory hotelu i únikové cesty.

Hosté nevěděli, že hoří

Lidé si uvědomili, že hoří, až když měli kouř u dveří. Výtah fungoval, protože se nevypnula elektřina a dva lidé v něm proto zůstali uvězněni. „Kdyby systém byl zapnutý, tak by výtah nefungoval. Hotel byl zakouřený, lidé, kteří se vydali chodbou, jsou ti mrtví, lidé, kteří zůstali v pokoji a škvíry zakryli, tak byli zachráněni,“ vysvětlil Zábrodský.

Vyhořelý hotel v centru PrahyVideo: Novinky

Policie ve středu podle něj obvinila dva zaměstnance hotelu, kteří měli na starosti právě požární zabezpečení hotelu, z trestného činu obecného ohrožení. Hrozí jim až deset let vězení. Škoda je 20 milionů.

Požár vypukl v pražském hotelu Eurostars David 20. ledna a zařadil se mezi nejtragičtější v novodobé historii země. Ještě před příjezdem záchranářů zemřeli jedenadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka. Dvě ženy, dvacetiletá Němka a stejně stará Jihokorejka, později podlehly zraněním v nemocnici. V březnu hasiči informovali, že v zahraničí zemřel 82letý muž, který byl v době požáru také v hotelu.

Po požáru vyšetřili záchranáři 34 lidí. Podle dřívějších informací mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové mezi zraněnými nebyli pacienti s popáleninami, ale převažovaly případy, kdy se lidé nadýchali kouře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám