Hlavní obsah

Prázdný dům je zvrácenost, jednala jsem protiprávně, ale legitimně, řekla squatterka u soudu

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Squatteři obžalovaní z protiprávního obsazení usedlosti Šatovka v pražských Dejvicích před Obvodním soudem pro Prahu 6 v pátek připustili, že jejich únorové vniknutí do budovy bylo protiprávní, nicméně si stojí za tím, že bylo legitimní. Přijde jim „zvrácené“, že domy zůstávají léta prázdné. V případě odsouzení obžalovaným hrozí až dva roky vězení za neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. Verdikt padne příští úterý.

Našim posláním je obsazovat prázdné objekty, řekl u soudu squatter Video: Novinky

 
Článek

Devítka obžalovaných podle státní zástupkyně počátkem února obsadila bez svolení majitele usedlost Šatovka v pražských Dejvicích. Podle obžaloby odstranili petlice v přízemí budovy, vzali si s sebou jídlo, vodu, zvukovou aparaturu a spací potřeby. Dveře pak údajně za sebou zase zabarikádovali. Část obžalovaných opustila Šatovku až asi po týdnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní squatteři u soudu

Obžalovaní vinu nijak nepopírali. „Jsem si vědomá, že jsem jednala protiprávně, jsem ale přesvědčena, že mé jednání bylo legitimní,“ konstatovala jediná z obžalovaných, která vypovídala, sociální pracovnice a psycholožka Zuzana Brodilová.

Bez provedení stavebních úprav a oprav není doporučeno objekt nijak užívat.
starosta městské části

Podle ní se squatteři rozhodli obsadit usedlost Šatovka už před dvěma lety. „Chtěli jsme tam žít a pokračovat v projektu kulturního centra,“ vysvětlila soudu Brodilová s tím, že se projektu věnovali už v minulosti na smíchovské usedlosti Cibulka, žižkovském nákladovém nádraží či ve vile Milada v pražské Libni.

Nebezpečný dům

S místostarostou Prahy 6 Jaromírem Vaculíkem se údajně domluvili, že o využití Šatovky budou jednat a do té doby tam zůstanou. Jednání však nebyla úspěšná, údajně se ze zrekonstruované Šatovky mělo stát luxusní bydlení pro důchodce.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní squatteři u soudu

Od té doby se však mnoho s usedlostí nedělo. „Zdálo se mi absurdní, že dům ve vlastnictví nás všech zeje prázdnotou,“ řekla Brodilová. „Přijde mi zvrácené, když domy zůstávají prázdné, ať už neschopností, nebo díky spekulacím,“ dodala.

U soudu vypovídal jako svědek i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Podle něj je užívání usedlosti nebezpečné. „Bez provedení stavebních úprav a oprav není doporučeno objekt nijak užívat,“ citoval starosta z posudku, který si městská část nechala vypracovat. Podle něj degradace nosných prvků je příliš pokročilá.

BEZ KOMENTÁŘE: Squatteři obsadili usedlost ŠatovkaVideo: Novinky

Městská část Praha 6 má podle starosty v plánu usedlost přestavět na aktivizační centrum a bydlení pro seniory. Plány ale podle Koláře brzdí nutná změna územního plánu. „Šatovku jsem k využívání nikdy nepřislíbil. Přislíbil jsem, že radnice zjistí možnosti,“ ohradil se proti tvrzení squatterů Kolář.

Vinu nikdo nepopřel

Státní zástupkyně Sylva Krützner měla jasno v otázce viny, neboť tu nikdo z obžalovaných nepopíral. Stejně tak měla za prokázané, že vniknutí do Šatovky bylo násilné.

„Je jednoznačné, že jste protiprávně obsadili dům někoho jiného. Obsadili jste dům, který je ve vlastnictví Městské části Praha 6,“ uvedla žalobkyně. „Mohu chápat důvody, které vás k tomu vedly. Chápu to, že jste chtěli dosáhnout cíle vilu Šatovka přestavět na komunitní centrum. Není však možné, byť k dosažení prospěšného cíle, protiprávně jednat,“ dodala nakonec Krützner a obžalovaným navrhla trest při samé spodní hranici zákonné trestní sazby a nahradit škodu ve výši šest tisíc sto korun, se kterou se připojila městská část.

Obhájkyně obžalovaných Věra Nováková to tak jednoznačně neviděla. „Obžalovaní mají za to, že nemohli spáchat žádný trestný čin,“ prohlásila Nováková. A argumentovala mimo jiné tím, že neobsadili ani tak dům, jako spíš střechu. „Jejich čin měl demonstrativní charakter s cílem upozornit na problematiku prázdných a chátrajících domů,“ pokračovala Nováková, podle které jednání obžalovaných nijak nebránilo vlastníkovi ve výkonu vlastnických práv.

Squatting by měl být vítaný

Na trestnost jednání technický stav Šatovky podle obžalovaných vliv nemůže mít. Stav budovy byl podle Novákové (a obžalovaných) pouze zástupným argumentem pro politiky proč budovu nepřenechat k užívání. Nováková na závěr navrhla soudkyni obžalované zprostit obžaloby, případně věc předat do přestupkového řízení.

Samotní obžalovaní povětšinou práva na závěrečnou řeč buď nevyužili nebo se uchýlili k citacím Františka Gellnera či Karla Čapka. Jedna z obžalovaných se vymezila proti kriminalizaci squattingu. „Squatting by měl být společensky vítaným elementem a neměl by být jakýmkoliv způsobem perzekuován,“ prohlásila s tím, že dva dny strávené v cele předběžného zadržení považuje za nepřiměřený trest.

Soudkyně Alice Havlíková po vyslechnutí závěrečných řečí nakonec jednání odročila na šestého března, kdy vyhlásí rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Squatteři v Praze obsadili usedlost Šatovka

Squatteři v pátek vnikli do chátrající usedlosti Šatovka v pražském Šáreckém údolí. Na místo večer dorazila také policie, která však nemusela zasahovat.

Výběr článků

Načítám