Hlavní obsah

Praha zazdila branické ledové jeskyně, ukrývaly bezdomovce i mrtvolu

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Pražští policisté chodí čas od času kontrolovat branické ledové jeskyně, kde se kvůli velmi náročnému vstupu a trvalým teplotám nad nulou schovávali bezdomovci, někdy se tu ztratily děti a jednou zde byla dokonce i ukryta mrtvola.

Prohlídka branické jeskyněVideo: Novinky

 
Článek

Jeskyně, které byly uměle vytvořeny kolem roku 1900 pod branickými skálami, dělají městské části i policii starosti, takže se rozhodly je tento týden naposledy zkontrolovat a uzamknout. Již před lety tu nechala Praha 4 zazdít vchody, aby se do sto metrů hlubokých jeskyní nedostaly děti, jenomže bezdomovcům a narkomanům se podařilo zábrany překonat a vlézt do rozsáhlých podzemních chodeb.

„Před deseti lety jsme tu dokonce našli mrtvolu. Jinak při občasných kontrolách narazíme na bezdomovce nebo na stopy, které tu po nich nebo narkomanech zůstanou. Válí se tu bundy, krabice od vína. Je znát, že tu někdo byl. Dnes to tu opět zkontrolujeme a nadobro uzamkneme,“ prohlásil při noční čtvrteční akci šéf místního policejního oddělení Vladimír Žďárský.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Policisté při kontrole jeskyně

Do jeskyní, které byly vybudovány, aby sloužily ke skladování ledu, vede už jen jeden velmi úzký vchod, po jeho překonání by nezvané návštěvníky bez žebříku čekal třímetrový pád.

„Před více jak sto lety ještě Vltava zamrzala, takže se na řece nasekal led na velké kvádry a ty se dovážely sem. Tady díky stabilní teplotě kolem osmi stupňů vydržel i v létě a zásobovaly se odtud rybárny a další prodejny. Dnes je tu jediný vstup okénkem o rozměrech 50x50 centimetrů, které je půl metru nad zemí a pak se musí sejít asi tři metry po žebříku,“ popsal vstup Žďárský s tím, že poté se člověk ocitne v širokých, vzájemně propojených chodbách.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Policisté při kontrole jeskyně

A skutečně, až na jílovitou zem a občas nutné překonávaní kluzkých kopců a spouštění se tmavými hlubokými otvory do dalších chodeb, je jak teplota, tak ovzduší a prostředí v takzvaných ledových jeskyních velmi příjemné.

Baterky policejního týmu tentokrát při kontrole vyrušily pouze rodinku netopýrů. Nikdo se v jeskyních nenacházel, kromě natahaných kabelů, odpadků, obnošeného oblečení a zrezavělých kolejí, které tu zůstaly ještě po Němcích.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Policisté při kontrole jeskyně

Unikátní uměle vytvořený prostor ve skalách v Praze 4 je tak od noci ze čtvrtka na pátek neprodyšně uzavřen. Zda to tak zůstane dalších sto let, zatím nikdo neví.

„Vlastníkem je městská část, takže je na ní, jak se rozhodne, ale je fakt, že by někteří asi moc dobře věděli, jak těchto jeskyní komerčně využít. Nebo je aspoň zpřístupnit,“ zamýšlí se šéf podolských policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám