Hlavní obsah

Praha chce bojovat billboardy proti tisícům kapesních krádeží

– PRAHA

Jen za první polovinu roku bylo v Praze nahlášeno 4000 kapesních krádeží a i to je pouhý zlomek z jejich skutečného počtu. Většina Čechů už totiž krádeže nehlásí - nevěří, že policisté jejich věci najdou. Radní teď nechali ve městě instalovat informační tabule, které mají pomoci proti kapsářům.

Článek

"Mějte oči všude" nabádají Pražany a návštěvníky metropole billboardy, které instalovala pražská radnice v rámci kampaně proti kapsářům. Oči vykukující z kabelky či z peněženky v zadní kapse kalhot varují před krádeží a vyzývají k opatrnosti na rušných místech a v dopravních prostředcích.

Světelné informační tabule a billboardy proti kapsářům mohou lidé od začátku července vidět na zastávkách tramvají a autobusů, v metru i podél ulic. Polovina z nich je v českém a polovina v anglickém jazyce.

Kampaň, která město stála 250 000 korun, chce podle primátora Pavla Béma upozornit na kapesní krádeže "přátelskou, pohodovou formou". "Měla by také veřejnost pobídnout k větší odpovědnosti za své věci," řekl primátor.

Podle policejních statistik bylo loni v Praze denně okradeno 20 lidí. V první polovině letošního roku zaznamenala policie v Praze 4000 kapesních krádeží, což představuje mírný nárůst. Skutečný počet okradených je však pravděpodobně mnohem vyšší, protože lidé kapesní krádeže často nehlásí. Prevence je podle policistů nejúčinnější obranou proti kapesním zlodějům.

Zákony brzdí práci strážníků

Policisté mohou kapsáře zadržet pouze tehdy, pokud ho chytí přímo při činu. "Kriminalista musí stát přímo u něj a chytit ho při tom za ruku," řekl novinářům Vladimír Veselý z pražské policejní správy. Speciální policejní tým Kapsa sice denně zadrží jednoho či dva kapsáře, 25 kriminalistů pohybujících se v civilu však nestačí na to, aby zloděje z ulic vyhnali.

V létě se podle Veselého v Praze nejvíc krade na Královské cestě, Staroměstském náměstí a v chrámu svatého Víta. "My ty kapsáře známe, víme že se tam chystají krást, ale zákonné prostředky nám nedovolují je vykázat," řekl.

Podle policistů by si lidé měli dávat větší pozor na odložené věci v dopravních prostředcích a restauracích. Podle Evy Miklíkové z pražské policejní správy by občané, kteří jsou svědky kapesní krádeže, měli způsobit rozruch a na kapsáře upozornit. "Přímo se zlodějům postavit by však člověk měl pouze v případě, že se na to cítí," dodala.

Práci policistů ztěžují také zákony, které nedovolují použít záznamy kamerového systému jako přímý důkaz v trestním řízení. Podle primátora chce však radnice v budoucnu kamer, které dnes již dohlížejí na celé centrum města, proti kapsářům využít. "Nezbývá než ty chronické, vytrvalé zlodějíčky dostat za mříže," řekl primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám