Hlavní obsah

Práce pro Březinu nebyla nikdy otázkou dobrovolnosti, řekla jeho pravá ruka

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Od počátku aféry lihového bosse Radka Březiny má strach o svůj život i o život své rodiny. Řeč je o mafiánově údajné pravé ruce Lubomíru Kaláčovi, který se rozhodl spolupracovat s policií a rozkrýt výnosný nelegální byznys organizovaného gangu Březinů z Kostelce u Zlína. Březina a jeho spolupracovníci čelí obžalobě, že stát okradli na daních o 6,7 miliardy korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lubomír Kaláč u soudu

Článek

V pondělí u soudu prohlásil, že pracovat pro Březinu nebylo nikdy otázkou dobrovolnosti. Březina jej prý stavěl před hotovou věc a nešlo odmítnout.

„Práce pro Radka Březinu nebyla nikdy o dobrovolnosti. Byla to jednostranná dohoda, která nešla odmítat, rozhodoval sám bez toho, že by se tomu mohl druhý člověk postavit. Vždy mě postavil před hotovou věc,“ přiblížil Kaláč.

„Člověk měl v případě vyzrazení dvě možnosti. Zůstat loajální, nevypovídat a i za cenu vazby zůstat na jeho straně, s tím že on zajistí padesát tisíc měsíčně na mou obhajobu. Druhou možností bylo se přiznat a čekat, že Radek obrátí celou strategii proti mně, pomocí vymyšlených svědků a advokátů hodí vinu na mě a sám se bude snažit vyvinit. Po návratu by mě mělo čekat vymáhání dluhů způsobených jeho finanční výpomocí na obhajobu a pak mučení, případně likvidace.“ Dál se ve své výpovědi Kaláč v pondělí příliš nedostal. Bude v ní pokračovat hned další den. Všichni v soudní síni očekávají, že bude velmi otevřená.

Mám strach o život. Je to opodstatněná obava

Obdobně před časem hovořil i Kaláčův advokát Jaromír Kaláč. V Březinově cele podle něj policisté objevili moták s textem, který měl vést k likvidaci jeho klienta. Údajně na něm stálo: „Já ho najdu nebo kohokoliv z celé rodiny. I kdybych ho měl hledat celý život. Ať počítá s tím, že dám i deset miliónů a klidně i padesát, abych ho našel.“

O strachu o život mluvil Kaláč i v pondělí.

„Mám strach o život. Je to opodstatněná obava. Ještě v roce 2013 jsem jako svědek nemohl říct úplnou pravdu, protože mi bylo naznačováno, že pro mne a rodinu bude lepší, když nebudu vypovídat,“ uvedl v pondělní výpovědi Kaláč. U soudu v nynějším hlavním líčení vypovídal poprvé. Na jeho výslech je zvědavý především Radek Březina. Obžalovaní jsou v tomto sedmimiliardovém podvodu oba muži. Spolu s nimi i mladší Radkův bratr Tomáš Březina a dalších pět „pěšáků“.

Kaláč měl pro Březinovu lihovou mafii mimo jiné v roce 2003 zajistit vhodný areál na výstavbu nelegálního lihovaru. Ten na své jméno a za Březinovy peníze nakoupil ve Stojčíně na Pelhřimovsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám