Hlavní obsah

Pozdní příjezd záchranky stál život starší ženu

– PRAHA

Sanitka pražské záchranné služby přijela ve středu pozdě k devětasedmdesátileté ženě, která zkolabovala na úřadu v Praze 9. Záchranáři dorazili za 27 minut, žena zemřela. ČTK to dnes řekla mluvčí pražské záchranky Simona Cigánková. Sanitky v Praze jsou na místě v průměru za sedm minut. Dlouhou prodlevu podle mluvčí zavinila dispečerka, která nezadala správně adresu místa.

Článek

"Z pochybení vyvodíme pracovněprávní důsledky pro dispečerku a případ dále předáme k prošetření policii," uvedla mluvčí.

Podle ní bylo dosud zjištěno, že dispečink přijal tísňové volání z úřadu v Sokolovské ulici v 09:50, vůz záchranné služby dorazil v 10:17.

Příčinou dlouhého času dojezdu byla podle mluvčí kombinace několika faktorů: volající, který událost na dispečink oznámil, uvedl jako místo příhody Sokolovskou 324/14. Dispečerka operačního střediska chybně zadala adresu výjezdové skupině a poslala ji na Sokolovskou 14, ta je ale v Praze 8. "Systém je takový. Když se zadá číslo 14, další číslo 324 se samo nezobrazí," vysvětlila mluvčí.

Záchranáři ženu na adrese v Praze 8 nenalezli. Mezitím volající z úřadu telefonicky požadavek urgoval, přitom se adresa upřesnila, popsala mluvčí. Na místo vyjely dvě skupiny, lékař i záchranáři. Než dorazili, uběhlo 27 minut. Sokolovská je totiž od Balabenky až k budově úřadu rozkopaná a pod uzávěrou, doprava na místo tedy byla ztížena. "I když záchranáři s lékařem okamžitě zahájili resuscitaci, ženě již pomoci nebylo," dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám